sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

X-nainen: paljon tietoa yhdestä pikkusormestaX-nainen sijoitettaneen tähän puuhun pikkusormen perusteella.
Joel Kontinen


Monesti pienet asiat muuttavat käsitystämme ihmisen evoluutiosta. Daytonan apinaoikeudenkäynnin aikana eli vuonna 1925 tiedemiehet tiesivät, että yhden hampaan perusteella rekonstruoitu Nebraskan ihminen eli Hesperopithecus haroldcookii oli esi-isämme. He jopa tiesivät, miltä hän näytti.

Darvinistit eivät mielellään enää muistele Hesperoa, varsinkaan kun myöhemmin kävi ilmi, että hammas kuului sukupuuttoon kuolleelle sikaeläimelle.

Naturessä äskettäin julkaistu tutkimus vanhasta pikkusormen osasta on herättänyt miltei yhtä paljon spekulaatioita kuin Nebraskan ihminen. Tutkijat löysivät 40 000 vuoden ikäiseksi arvioidun sormen Siperiasta jo vuonna 2008, mutta sitä on tähän saakka säilytetty varastossa. Samasta luolasta löytyi myös rannerengas, joten tämä X-naiseksi nimetty pikkusormi oli tuskin minkään apinaihmisen osa.

Max Planck –instituutin tutkijat Svante Pääbo ja Johannes Krause sekvensoivat fossiilista eristetyn mitokondrion DNA:ta ja huomasivat, että se eroaa sekä H. sapiensista että neandertalinihmisestä.

Tutkijat päättelevät sormenosan perusteella, että (1) X-nainen on luultavasti uusi ihmislaji, (2) että hänen on täytynyt lähteä Afrikasta huomattavasti aikaisemmin kuin muut esiäitimme ja (3) että samoihin aikoihin Euraasiassa oli useita ihmislajeja (H. sapiens, neandertalinihminen, Floresin ihminen ja X-nainen).

Harvoilla tieteenaloilla tehdään yhtä suuria päätelmiä yhtä pienen tutkimusaineiston perusteella. Antropologiassa pikkusormen osa voi toisinaan kertoa suuria tarinoita.

Aineiston vähyys tosin takaa sen, että ne jäänevät tarinoiksi, ainakin siihen saakka, kunnes löydetään pari vanhaa hammasta.


Lähteet:

Callaway, Ewen. 2010. Meet X-woman: a possible new species of human. New Scientist (24.3.) http://www.newscientist.com/article/dn18699-meet-xwoman-a-possible-new-species-of-human.html?DCMP=NLC-nletter&nsref=dn18699


Dalton, Rex. 2010. Fossil finger points to new human species. Nature News (24.3.) http://www.nature.com/news/2010/100324/full/464472a.html