maanantai 5. joulukuuta 2011

Genesiksen vedenpaisumus ja Gilgameš-eeposGenesis kertoo uskottavasti arkista ja maailmanlaajuisesta tuhotulvasta.
Joel Kontinen

Monet skeptikot uskovat, että Genesiksen kirjoittaja lainasi vanhaa babylonialaista myyttiä laatiessaan kuvauksen vedenpaisumuksesta. Mutta kun muinaisia asiakirjoja tarkastellaan yksityiskohtaisemmin, huomataan, että se ei voi pitää paikkaansa.

Nykyisin tunnetaan yli 200 tuhotulvalegendaa. Miltei jokaisella kulttuurilla tuntuu olevan omansa. Ne viittaavat siihen, että menneisyydessä oli tuhoisa historiallinen katastrofi, jota ihmiskunta ei ole kyennyt unohtamaan.

Genesiksessä arkki on mitoiltaan suuri, 150 metriä pitkä erittäin merikelpoinen laiva, joka olisi kestänyt yli 30 metrin aaltoja. Gilgameš-eepoksen arkki on kuution muotoinen. Se olisi kaatunut jo tulvan alkuvaiheessa.

Gilgameš-eepoksen sankari Utnapishtim oli pöyhkeä, kun taas Nooa kuvataan hurskaaksi mieheksi. Genesiksen kuvaus tulvan loppumisesta on hyvin uskottava. Mesopotamialaisessa versiossa se on kaikkea muuta kuin uskottava. Utnapishtim lähetti kyyhkysen ennen haaskalintuna tunnettua korppia. Nooa lähetti ensin korpin ja vasta sitten kyyhkysen.

Lähteet:

Graves, Dan. 2007. Smith Electrified London with New Flood Account. Christianity. com.

Osanai, Nozomi. 2004. A comparative study of the flood accounts in the Gilgamesh Epic and Genesis. MA Thesis. Westley Biblical Seminary.