sunnuntai 25. joulukuuta 2011

Vesa Vanhalakan joulutervehdys: ”Ihminen on kokeilujen summa”Fossiilien rekonstruktiot perustuvat monesti taiteilijan mielikuvitukseen. Lucykin saa yleensä isot jalat.

Joel Kontinen

Evolutionistit ovat Darwinin bulldoggin eli Thomas Huxleyn päivistä saakka monesti käyttäneet kristillisiä juhlapäiviä kritikoidakseen kristinuskon näkemystä ihmisen alkuperästä ja ainutlaatuisuudesta.

Aamulehden tiedetoimittaja Vesa Vanhalakka jatkaa tätä perinnettä. ”Luulet olevasi ainutlaatuinen, mutta oikeasti olet vain monen lajin risteymä", hän kirjoittaa.

Vanhalakalla ei juurikaan ole tapana suhtautua kriittisesti evoluutioon eikä oikaista kirjoituksiaan, joissa hän on käyttänyt virheellistä tai täysin vanhentunutta tietoa. Darvinistinen evoluutio onkin sikäli kiinnostava ideologia, että sen kannattajat eivät anna tosiasioiden järkyttää uskoaan.

Evolutionisti esimerkiksi uskoo, että planeettamme hiili on satojatuhansia vuosia vanhaa, mutta tutkijat ovat miltei poikkeuksetta löytäneet siitä jäämiä hiili-14:stä. C-14:n puoliintumisaika eli aika, jona puolet sen alkuperäisistä isotoopeista muuttuu toiseksi aineeksi, on 5730 vuotta. Näin ollen 100 000 vuoden kuluttua hiilessä ei pitäisi olla lainkaan C-14:ää.

Mutta siinä on, joten hiili ei voi olla niin vanhaa kuin sen uskotaan olevan.

Evoluutio ei olisi mahdollista ilman pitkiä vuosimiljoonia, joita Vanhalakka pitää tosina.

Vanhalakan artikkeli ei sisällä mitään uutta ja mullistavaa, mitä en olisi jossain vaiheessa tarkastellut tässä blogissa. Tällä kertaa Vanhalakka rohkenee tosin tunnustaa kiinnostavan seikan:

Riitely ja erilaiset tulkinnat ovat ominaista ihmisen kehityshistorian tutkimukselle. Kaikki haluavat, että ihmisen alkukoti on siellä, mistä he ovat löytäneet oman fossiilinsa. Kaikilla on oma tulkintansa eikä ole harvinaista, että ihmiset näissä piireissä riitautuvat keskenään jopa koko elämänsä ajaksi.”

Näin objektiivista se ihmisen alkuperän tutkiminen voi olla.

Lähde:

Vanhalakka, Vesa. 2011. Kokeilujen summa. Aamulehti. Asiat 24.12., 20-22.