lauantai 10. huhtikuuta 2010

Australopithecus sediba: puuttuvasta renkaasta kehityksen umpikujaksiAustralopithecus sediballe tuskin löytyy tilaa tässä skenaariossa. Piirros: José-Manuel Benito Álvarez, Wikipedia.Joel Kontinen

Uuden “apinaihmisen” fossiilin julkaiseminen noudattaa lähes poikkeuksetta tuttua kaavaa:

1) Populaarilehdistö kertoo, että ihmisen ja apinoiden välinen puuttuva rengas on viimeinkin löytynyt.
2) Muut tutkijat kritikoivat löytöä ja tunnustavat, ettei se ole niin ihmeellinen läpimurto kuin sen löytäjät väittivät.
3) Löytö unohtuu viimeistään siinä vaiheessa, kun löydetään jotain uutta.

Populaarilehdistö yleensä uutisoi vain ensimmäisen vaiheen. Tällä kertaa myönteisen poikkeuksen teki Lontoossa ilmestyvä The Independent, joka antoi kriitikoille runsaasti palstatilaa. Näiden mukaan Australopithecus sediba on pikemminkin kehityksen umpikuja kuin puuttuva rengas.

Australian kansallisen yliopiston antropologian ja arkeologian professori Colin Groves liittyi kriitikkojen joukkoon. Hän painottaa, että nyt löydetyt yksilöt elivät samaan aikaan kuin Itä-Afrikan Homo habilis.

Professori Groves myös mainitsi, että Australopithecus-sukua on käytetty roskakorina, jonne on viskattu ne fossiilit, jotka eivät ole sopineet Homo-sukuun.

Myös H. habilista on pitkään pidetty roskakorina. Lisäksi sen tiedetään eläneen samaan aikaan kuin H. erectus.

Berger ja kollegat myönsivät Sciencessä, että Homo-suvun suhde Australopithecukseen on ollut hämärän peitossa. Lisäksi Berger itse tunnusti Science Dailyssä, että ennen tätä löytöä kaikki Homo-suvun potentiaalisten esi-isien fossiilit, ”jotka ovat peräisin tältä ajalta,” mahtuisivat pienelle pöydälle.

Meidän ei siis pidä hämmästyä, jos yhdenkin uuden muinaismuiston löytyminen päätyy otsikoihin.

Lähteet:

Berger, Lee R. & al. 2010. Australopithecus sediba: A New Species of Homo-Like Australopith from South Africa. Science 328: 5975, 195 – 204. (9.4.)

Macknight, Hugh. 2010. Experts reject new human species theory. The Independent (8.4.) http://www.independent.co.uk/news/science/experts-reject-new-human-species-theory-1939512.html

New Hominid Shares Traits With Homo Species: Fossil Find Sheds Light on the Transition to Homo Genus from Earlier Hominids. Science Daily 8.4. 2010.
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100408105147.htm