perjantai 23. huhtikuuta 2010

Evoluutiobiologi New Scientist –lehdessä: aivot ovat kuin valtava mikrotietokoneiden yhteisöRibosomikaan ei ole järin yksinkertainen. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Hiljattain Nature myönsi, että elämä on mutkikasta. Tällä viikolla New Scientist vihjaisee, että ihmisen aivot saattavat olla triljoona kertaa tehokkaammat kuin ennen kuviteltiin.

Cambridgen yliopiston tutkijabiologi Brian J. Ford kirjoittaa New Scientist –lehdessä:

En pidä aivoja supertietokoneena, jossa hermosolut ovat transistoreita, vaan jokainen yksittäinen hermosolu on pikemminkin itsessään tietokone, ja aivot ovat valtava mikrotietokoneiden yhteisö. Mutta tämäkin malli lienee liian yksinkertainen, koska hermosolu prosessoi tietoa juostavasti ja eri tasoilla ja on siten ylivertainen mihin tahansa digitaaliseen järjestelmään verrattuna. Jos olen oikeassa, ihmisen aivot voivat olla triljoona kertaa kyvykkäämmät kuin kuvittelemmekaan.“

Olemme edenneet varsin kauaksi Charles Darwinin päivistä. Evoluution isähahmolla ei ollut aavistustakaan solun mutkikkuudesta.

On varsin ironista, että samassa New Scientist –lehdessä kerrotaan toisessa artikkelissa, että elämän on täytynyt syntyä sattumalta ja kehittyä darvinistista polkua pitkin.

Lähde:

Ford, Brian J. 2010. The secrets of intelligence lie within a single cell. New Scientist 2757 (26.4.)
http://www.newscientist.com/article/mg20627571.100-the-secrets-of-intelligence-lie-within-a-single-cell.html?full=true