sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Antony Flew (1923-2010): filosofi, joka luopui ateismistaTämä kirja herätti keskustelua.

Joel Kontinen


Huhtikuun alussa kuollut filosofi Antony Flew (1923-2010) herätti hämmästystä vuonna 2004 ilmoitettuaan, että hän on luopunut ateismista.

Puolen vuosisadan ajan professori Flew oli ateistien tunnetuin puhemies siitä lähtien, kun hän vuonna 1950 luki C. S. Lewisin johtamassa Socratic Clubissa ateismia puolustavan esseen.

Flew opetti aikoinaan Oxfordissa ja hoiti filosofian professuuria useissa yliopistoissa. Flew kertoi, että biokemialliset löydöt saivat hänet vakuuttumaan, että kaiken takana täytyy olla suunnittelija. Hän sanoi, että onnellinen sattuma ei voi selittää elämän syntyä. Hän vaihtoi ateisminsa deismiin eli näkemykseen, jonka mukaan Jumala on olemassa mutta ei aktiivisesti puutu luomansa maailman asioihin.

Vaikka Flew puhuikin kauniisti kristinuskosta, etenkin Paavalista ja Jeesuksesta, hän ei ainakaan julkisesti kääntynyt kristityksi.

Vuonna 2007 Flew kirjoitti Roy Abraham Varghesen kanssa kirjan There is a God: How the World's Most Notorious Atheist Changed His Mind, jossa hän kertoi, miksi hän muutti mielensä.

Ateistit ovat yrittäneet tulkita Antony Flewn kääntymyksen joko orastavaksi dementiaksi tai innokkaiden kristittyjen painostukseksi, mutta hän itse kumosi tälläiset ehdotukset. Flew painotti, että biokemian löydöt saivat hänet muuttamaan maailmankatsomuksensa. Todisteet viittaavat Suunnittelijaan.


Lähde:

Wiker, Benjamin. 2007. Exclusive Flew interview. http://www.tothesource.org/10_30_2007/10_30_2007.htm