lauantai 17. huhtikuuta 2010

Nature: Roska-DNA:ta ei ole olemassaNature alkaa pitää elämää mutkikkaana.
Joel Kontinen


Nature ei ole tunnettu siitä, että se suhtautuisi myönteisesti kreationismiin tai edes älykkääseen suunnitteluun, joten lehden äskettäinen tunnustus elämän mutkikkuudesta on kiinnostava. Erika Check Hayden kirjoittaa, että kun DNA:ta kartoittavan ENCODE-hankkeen tutkijat tarkastelivat pientä osaa genomista, he huomasivat, että roskana pidetystä DNA:sta yllättävän suurta osaa (74-93%) käytetään transkriptiossa. Se ei toisin sanoen olekaan evoluutiossa tarpeettomaksi jäänyttä roskaa vaan sillä on oma funktionsa.

Esimerkiksi Richard Dawkins on pitänyt roska-DNA:ta todisteena darvinistisesta evoluutiosta, mutta hänellä ei juurikaan ole ollut tapana antaa tosiasioiden pilata hienoa teoriaa.

Jo vuonna 2003 DNA-tutkija John Mattick totesi Scientific Americanissa, että biologit ovat pitäneet roskana sitä, mitä he eivät ole ymmärtäneet. Nyt Nature toteaa samaa.

Israelin kuningas Daavid oivalsi yllättävän paljon jo 3000 vuotta sitten: ”Minä kiitän sinua siitä, että olen tehty ylen ihmeellisesti; ihmeelliset ovat sinun tekosi, sen minun sieluni kyllä tietää.” (Psalmi 139:14)


Lähteet:

Gibbs, Wayt W. 2003. The unseen genome: gems among the junk. Scientific American 289(5):26–33.

Check Hayden, Erika. 2010. Life is complicated. Nature 464 (7289): 664-667.