sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Pääsiäisohjelma: Egyptin vitsaukset selitetään taas luonnonkatastrofeiksiJusepe de Ribero: Mooses (1638). Kuva Wikipediasta. National Geographicin versiossa Mooseksen on täytynyt elää yli 300-vuotiaaksi.
Joel Kontinen


Pääsiäinen lähes aina inspiroi mediaa esittämään naturalistisia selityksiä Raamatun ihmeistä. Välillä Jeesuksen sanotaan kävelleen jäälautalla, välillä taas Mooseksen väitetään saaneen ilmestyksensä lääkekasvin ansiosta. Kolme vuotta sitten, kun aloitin tämän blogin, ykkösaihe oli Jeesuksen oletetun perhehaudan löytyminen.

Tänä vuonna vuorossa on taas Mooses. Joukko tutkijoita on vaihteeksi tarkastellut Egyptin vitsauksia naturalistisesta perspektiivistä.

National Geographic Channelin ohjelmassa vitsaukset selitetään sarjaksi luonnonkatastrofeja. Spekulaatiot käynnistyvät Ramses II:n hallintokauden ilmastosta, jota jotkut tutkijat pitävät hämmästyttävän suotuisana.

Mutta sitten tuli äkillinen kuivuus, joka toi Oscillatoria rubescens –sinilevän Niiliin. Näin vesi muuttui punaiseksi (ensimmäinen vitsaus). Levät ajoivat sammakot maalle (toinen vitsaus), ja kun ne kuolivat, syöpäläiset ja paarmat lisääntyivät ja levittivät tauteja (kolmas ja neljäs vitsaus).

Taudit levisivät sekä eläimiin (viides vitsaus) että ihmisiin (kuudes vitsaus).

Seuraavaksi avuksi täytyy ottaa Theran eli nykyisen Santorinin tulivuorenpurkaus, joka mullisti ilmaston ja toi rakeet (seitsemäs vitsaus), heinäsirkat (kahdeksas vitsaus) ja pimeyden (yhdeksäs vitsaus). Tämä lienee NG:n mallin uskottavin kohta.

National Geographic selittää viimeisen vitsauksen viljaan iskeneellä sienitaudilla. Ensimmäiset jyvät annettiin esikoispojille, jotka kuolivat ensin. Tässä selitysmallissa ei Jumalaa tarvita lainkaan.

Vaikka Jumala voi hyvinkin käyttää luonnonilmiöitä apunaan, kaiken selittäminen luonnollisiksi katastrofeiksi ei ole ensinkään uskottavaa.

NG:n skenaariossa on sitä paitsi pienoinen laskuvirhe: Thera purkautui kaikesta päätellen kolmisensataa vuotta ennen 1200-luvulla eKr. eläneen Ramses II:n aikaa, joten tässä versiossa vitsaukset alkoivat järeämmästä päästä ja jatkuivat kolme vuosisataa.

Mooseksen on siis täytynyt olla yli 350-vuotias, kun hän johdatti israelilaiset pois Egyptistä. Vanhan testamentin mukaan hän eli 120-vuotiaaksi.

Raamatun ihmeitä on tavan takaa selitetty luonnonilmiöiksi jo 1700-luvulta lähtien, jolloin epäilystä tuli muoti-ilmiö, mutta monesti tuloksena oli täysin absurdeja skenaarioita. Niinpä Jeesus esimerkiksi kävelee jäälautalla järvellä, jonka ei koskaan tiedetä jäätyneen.

NG:n pääsiäisohjelma on tosin hieman uskottavampi, mutta 2. Mooseksen kirja aitoine ihmeineen on sen rinnalla huomattavasti johdonmukaisempi esitys siitä, miten Israel vapautui neljän vuosisadan orjuudesta.

Lähteet:

Gray, Richard. 2010. Biblical plagues really happened say scientists. Daily Telegraph (27.3.)
http://www.telegraph.co.uk/science/science-news/7530678/Biblical-plagues-really-happened-say-scientists.html

Eskola, Terhi. 2010. Oikeita vitsauksia. Aamulehti 3.4., A17.