keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Näkemys muinaisesta esi-eedeniläisestä maailmasta ei perustu RaamattuunAlussa ei ollut syntiä, ei kuolemaa eikä pahuutta.


Joel Kontinen

Veli Murtomäki nosti Ristin Voitossa (RV 22) esille Genesiksen aukkoteorian ja esiaadamilaisen maailman, joka hänen mukaansa erosi oleellisesti meidän maailmastamme.

Genesiksen aukkoteoria syntyi, kun 1800-luvulla eläneet teologit yrittivät sovittaa 1. Mooseksen kirjan alkuluvun luomispäivät ja geologian oletetut vuosimiljoonat yhteen. Teorian mukaan Lusifer turmeli ensimmäisen maailman, joten Jumala tuhosi sen ja loi kaiken uudestaan.

Aukkoteoria eli näkemys, jonka mukaan Raamatun ensimmäisen ja toisen jakeen välissä on miljoonia vuosia kestänyt ”aukko”, on huonoa teologiaa. Raamatusta on vaikea löytää tukea tällaiselle aukolle. Jumala itse sanoi luoneensa kaiken kuudessa päivässä (2. Moos. 20:11). Luotu maailma oli Genesiksen mukaan sangen hyvä, joten Paholainen ei vielä tuolloin ollut kapinoinut Luojaansa vastaan.

Synti tuli maailmaan vasta Aadamin ja Eevan lankeemuksen myötä. Kuolema oli synnin seuraus (Room. 5:12, 1. Kor. 15:21).

Jeesus (Mark. 10:6) ja Uuden testamentin kirjoittajat (esim. Juud. 14) uskoivat nuoreen maailmaan. Tämän pitäisi kristitylle olla painavampi argumentti kuin geologian alati muuttuvat (ja ainakin osittain ideologisesti värittyneet) iänmääritykset.