perjantai 1. kesäkuuta 2012

Sam Harris, vapaa tahto, eutanasia ja joukkosurmat


Jean Fouquet: Kuolema viikatemiehenä (1460). Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Auringon alla ei näytä olevan mitään uutta. Lehdistön viime päivien puheenaiheet koskevat lähinnä kuolemaa ja yksilön vastuuta. Molemmat olivat tuttuja teemoja jo ihmiskunnan aamuhämärissä.

Vastuun etsiminen ei ollut vierasta Aadamille ja Eevalle. Ensin heidät karkotettiin täydellisestä maailmasta heidän oman valintansa vuoksi, ja sitten heille selvisi, mitä siitä seurasi.

Hiljattain Kari Salminen esitteli Sam Harrisin näkemyksen vapaan tahdon puutteesta Aamulehdessä. Salminen kuvaa Harrista fundamentalistiksi, eikä luonnehdinta osu kovin kauaksi totuudesta. Harris uskoo niin kuin uskoo, koska jos Jumalaa ei ole olemassa, moraalilla ei ole perustaa eikä myöskään vapaalla tahdolla, vaan kaikki on pelkistettävissä atomien liikkeiksi.

Harris ei ateistien keskuudessa suinkaan ole ainoa, joka kiistää vapaan tahdon olemassaolon. Darvinismi on vapaan tahdon loppu, ainakin teoriassa. Evolutionismi muistuttaa tältä osin islamia fatalismineen.

Islamissa kaikki tapahtuu Allahin tahdosta. Ateismissa kaikki tapahtuu atomien liikkeistä.

Joukkomurhaajat eivät voi Norjassa eivätkä edes Suomessa vedota siihen, että he vain noudattivat atomien luontaisia taipumuksia. Länsimaissa lait perustuvat kristilliseen maailmankäsitykseen, vaikka etenkin vihreillä on kova halu muuttaa perusteita. Tämä ilmenee etenkin suhtautumisessa kristillisiin arvoihin eli sekä (perinteisen) avioliiton että elämän arvostamisessa.

Vihreät ovat viime aikoina toimineet ikään kuin vapaa tahto olisi olemassa ja ovat valmiit vähentämään maamme asukaslukua, alkaen heikoimmista kansalaisista.

Lähde:

Salminen, Kari. 2012. Me olemme automaatteja. Aamulehti 29. 5., B14.