sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Uusi darvinistinen tarina: Miten apinamainen esi-isämme menetti simpanssin leukansa? – lakkaamalla puremasta vihollisiaanNew Scientist tietää kertoa meille, miksi meidän leukamme ei ole samanlainen kuin simpanssin leuka. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Darvinistisista selityksistä ei yleensä puutu mielikuvitusta tai kekseliäisyyttä.

Viime viikolla New Scientist julkaisi seitsemän jutun sarjan siitä, miten onnelliset sattumat tekivät meistä ihmisiä. Koska oikeaoppinen darvinismi ei suvaitse suunnittelijaa, sen on turvauduttava sattumiin tai onnettomuuksiin (juttusarjan kirjoittaja Clare Wilson käyttää toistuvasti sanaa accidents). Mutaatiot ja luonnonvalinta siis ratkaisivat, millaisia meistä tuli.

Jotkin selityksistä ovat vieläkin oudompia kuin toiset. Wilson esimerkiksi kertoo, että meidän leukamme ei ole simpanssin leuan kaltainen, koska hamassa muinaisuudessa apinankaltaiset esi-isämme lakkasivat käyttämästä leukaansa aseena. He toisin sanoen eivät enää purreet vihollisiaan.

Tällaisen epätieteellisen tarinoinnin valossa Genesikseen perustuva malli kuulostaa hyvin rationaaliselta ja loogiselta.

Lähde:

Wilson, Clare. 2012. Lucky accidents of human evolution: Jaw dropper. New Scientist 2868, 36.