tiistai 5. kesäkuuta 2012

Pekka Reinikainen: ”Eutanasia on lupa tappaa”Raamattu pitää kuolemaa vihollisena. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen


Jos lääkärille annetaan lupa tappaa, olemme pian Hollannin tilanteessa, jossa joka kolmanteen kuolemaan on arvioitu liittyvän jonkinlainen kuolinapu. Siellä lääkärit kaiken lisäksi raportoivat vain joka toisen eutanasian, eli puolet tehdään sammutetuin lyhdyin,” lääkäri Pekka Reinikainen kertoo KD-lehdelle.

Hollannissa tehdään vuosittain tuhat potilaan surmaamista ilman heidän nimenomaista pyyntöään. Belgiassa määrä on vielä suurempi, noin 1700,” Reinikainen jatkaa.

Reinikaisen mukaan eutanasiakeskustelu saattaa hyvinkin lisätä vaikeavammaisten ja kroonista masennusta potevien ahdistusta, ja he saattavat ”kokea miltei velvollisuudekseen pyytää avustettua itsemurhaa yhteiskunnan kustannuksia säästääkseen.”

Vaikka murha tehtäisiin armosta, sen motiivi ei muuta sitä yhtään sen jalommaksi. Eutanasia on silti murha. Viime vuosisadan tapahtumat muistuttavat meitä siitä, että lääketiedettä voidaan käyttää räikeästi väärin.

Kuolema on kristillisen käsityksen mukaan syntiinlankeemuksen seuraus. Apostoli Paavali kutsuu sitä viholliseksi. On surullista, jos itsemääräämisoikeuden varjolla raotetaan ovi, joka voi johtaa luvalliseen tappamiseen.

Lähde:

Rasilainen, Risto. 2012. Lääkäri Pekka Reinikaisen muistutus: Eutanasia – lupa tappaa. KD 31.5., 6-7.