perjantai 15. kesäkuuta 2012

Biblical Archaeology Review: Jaakobin, Jeesuksen veljen luukirstu on todennäköisesti sekä aito että vanhaArkeologian julkaisu kertoo, että Jaakobin ossuari ja sen kaiverrus ovat aitoja. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Marraskuussa 2002 Biblical Archaeology Review julkaisi artikkelin kalkkikivestä tehdystä luukirstusta, joka oli peräisin ensimmäiseltä vuosisadalta jKr. Uutiset löydöstä levisivät kaikkialle maailmaan. Hautakirstun sivulle oli kaiverrettu arameaksi “Jaakob, Joosefin poika, Jeesuksen veli”.

André Lemaire, muinaisheprean ja –aramean kirjoituksen asiantuntija Pariisin Sorbonnesta, joka kirjoitti artikkelin, piti kaiverrusta alkuperäisenä. Myös Geological Survey of Israelin tutkijat vakuuttivat löydön olevan aito.

Mutta kun kävi ilmi, että ossuari oli hankittu Oded Golan –nimiseltä keräilijältä, Israelista löydettyjen antiikkiesineiden valvontavirasto Israel Antiquities Authority (IAA) kutsui koolle komitean ratkaisemaan, oliko luukirstun kaiverrus aito vai ei.

Juttua puitiin viisi vuotta oikeudessa. Tämän vuoden maaliskuussa Jerusalemin käräjäoikeuden tuomari Aharon Farkash ilmoitti oikeuden päätöksestä. Oikeus ei löytänyt mitään merkkejä väärentämisestä.

Väärentämishypoteesi on nyt lopullisesti kuivunut kokoon.
André Lemairen lisäksi myös jotkut muut asiantuntijat pitävät ossuaria ja sen kaiverrusta aitoina, ja epäilijöillä ei ole todisteita.

Hershel Shanks toteaa tuoreessa Biblical Archaeology Review’ssä, ettei meille ole mitään syytä epäillä Jaakobin ossuarin kaiverruksen aitoutta. Hän tosin lisää, että se ei vielä todista, että tämä Jaakob oli Uudessa testamentissa mainittu apostoli, Jeesus Nasaretilaisen (maallinen) veli.

Lähde:

Shanks, Hershel. 2012. “Brother of Jesus” Inscription Is Authentic!
Biblical Archaeology Review 38 (4), 26-33.