sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Pahuuden olemus ja ihmiskäsitys: Päivi Räsänen vastaan Timo Airaksinen


Historian ensimmäinen murha. Syntiinlankeemus toi pahuuden ja kärsimyksen maailmaan.

Joel Kontinen

Ihmiskäsitys näyttelee suurta osaa siinä, miten tulkitsemme aikamme tapahtumia. Sisäministeri Päivi Räsänen lähtee maailmankäsityksestä, jonka mukaan ihminen on luotu Jumalan kuvaksi, mutta koska me elämme syntiin langenneessa maailmassa, pahuus on todellista.

Professori Timo Airaksinen taas nähnee Hyvinkään ampumistragedian psykologisena ongelmana, joka olisi voitu poistaa hoidolla. Ongelma on siinä, että pahuus ei poistu ymmärtämällä, koska se on todellisuutta.

Humanistit eivät voi hyväksyä kristinuskon näkemystä ihmisestä, koska he kieltävät syntiinlankeemuksen ja siten myös pahuuden olemuksen.

Historia on osoittanut, että pahuus on hyvinkin todellista. Kristittykään ei ole immuuni pahuudelle. Lutherin mukaan kristitty on Simul justus et peccator, samalla vanhurskas ja syntinen. Toisinaan synnin jäljet ovat kauhistuttavia.

Ministeri Räsänen totesikin: ”Tässä raadollisessa todellisuudessa, missä elämme, on erityisen tärkeää pitää esillä sanomaa Jeesuksen tarjoamasta armosta ja syntien sovituksesta.”


Lähde:

Kaipiainen, A. P. 2012. Sisäministeri Räsänen: Tiedän olevani itsekin syntinen. Seurakuntalainen.fi (1.6.).