maanantai 25. kesäkuuta 2012

Onko evoluutio tehnyt ihmisistä huijareita?Jos uskomme, että simpanssi on meidän serkkumme, meillä ei ole mitään objektiivista moraalista perustaa. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Huijaaminen on tavanomaista. Huomaamme kokeissamme, että ihmiset voivat vähän huijata, mutta heillä on silti hyvä käsitys itsestään. Tämä on oivallinen esimerkki irrationaalisuudesta”, toteaa Duke Universityn psykologian ja käyttäytymistalouden professori Dan Ariely New Scientistissa.

Ei ole mikään ihme, että darvinistinen evoluutio ja irrationaalisuus liittyvät läheisesti toisiinsa. Irrationaalinen maailmankuva tuottaa irrationaalista ajattelua ja irrationaalisia tekoja.

Elämme maailmassa, jossa monet uskovat, että ihminen on vuosimiljoonien kuluessa kehittynyt alkeellisimmista eliöistä. Meidän ei siis pitäisi hämmästyä, jos ihmiset välillä huijaavat ja pettävät, kun he eivät usko olevansa kenellekään vastuussa teoistaan. Evoluutiomallissa ei ole mitään absoluuttista moraalin lähdettä.

Israelin historia kertoo meille, että huonon moraalin ongelma saa alkunsa Jumalan antamien lakien torjumisesta. Tuomarien kirja päättyy äärimmäisen veriseen ja surulliseen tapahtumaan ja murheelliseen toteamukseen: “Siihen aikaan Israelissa ei ollut kuningasta, ja jokainen toimi niin kuin itse hyväksi näki.” (21:25)

Valitettavasti näemme tätä samaa meidän päivinämme.

Lähde:

Lawton, Graham. 2012. How much cheating is alright? New Scientist 2869, 30-31.