tiistai 28. syyskuuta 2010

Uniformitarismin uranuurtaja Charles Lyell: kirjoitukseni tarkoitus on vapauttaa tiede MooseksestaUniformitarismin popularisoija ja Charles Darwinin ystävä Sir Charles Lyell (1797 – 1875) yritti vapauttaa geologian Mooseksesta. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Kun Charles Darwin kiersi maailmaa Beagle-nimisellä laivalla, hänellä oli matkalukemisenaan Charles Lyellin kirja Principles of Geology.

Vuonna 1830 Lyell lähetti ystävälleen (ja kirjansa arvostelijalle) Poulett Scropelle kirjeen, jossa hän sanoo, että hänen tarkoituksensa on ”vapauttaa tiede Mooseksesta”. Hän tarkoitti tieteellä geologiaa. Hän toisin sanoen halusi korvata Genesiksen, luomisen ja vedenpaisumuksen vuosimiljoonilla – toista vuosisataa ennen kuin ensimmäistäkään iänmääritysmenetelmää oli kehitetty.

Geologian historian tuntija tohtori Terry Mortenson toteaa, että lähes kaikki ”vanhan maan” näkemyksen pioneerit olivat joko ateisteja tai deistejä (jotka uskoivat sellaiseen Jumalaan, joka tosin loi maailmankaikkeuden mutta ei aktiivisesti puutu sen asioihin).

Mortensonin mukaan nämä pioneerit eivät suinkaan olleet objektiivisia totuuden etsijöitä vaan he halusivat tuoda oman ideologiansa tieteeseen.


Lähteet:

Lyell, Katharine. 1881. Life, Letters and Journals of Sir Charles Lyell, Bart. Osa 1. Lontoo: Murray.

Mortenson, Terry. 2004. The Great Turning Point: The Church’s Catastrophic Mistake on Geology – Before Darwin. Green Forest, AR: Master Books.