lauantai 11. syyskuuta 2010

Laaja tutkimus: lääkärin maailmankatsomus ratkaisee, miten hän suhtautuu hyvin sairaisiin potilaisiinIsossa-Britanniassa tehty laaja tutkimus osoittaa vahvan kytkennän maailmankatsomuksen ja eutanasian välillä. Michelangelo: Aatamin luominen. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Hyvin sairaiden ihmisten kannattaa harkita tarkasti, millainen lääkäri heitä hoitaa – ainakin Isossa-Britanniassa. Tämä kävi ilmi kyselytutkimuksessa, jossa kartoitettiin lääkäreiden asennetta elämänlopun ratkaisuihin. Miltei 4000 lääkäriä vastasi kyselyyn.

Journal of Medical Ethics julkaisi tulokset internetissä. Tutkimus osoittaa selvästi, että ateisteina tai agnostikkoina itseään pitävät lääkärit tekevät huomattavasti herkemmin päätöksiä, jotka saattavat jouduttaa potilaan kuolemaa kuin heidän kollegansa, jotka luokittelevat itsensä uskonnollisiksi.

Tämä tuskin on yllätys. Juutalais-kristillisen maailmankatsomuksen mukaan ihminen on luotu Jumalan kuvaksi, joten kaikki ihmiset ovat arvokkaita. Jumalan kieltämisestä voi sen sijaan olla peruuttamattomia seurauksia - ateistien potilaille.

Filosofi David Berlinski onkin varoitellut eutanasian yleistymisestä ja sen kytkennästä ateismiin.


Lähde:

Doctors' Religious Beliefs Strongly Influence End-of-Life Decisions, Study Finds. Science Daily 26.8. 2010.