lauantai 11. syyskuuta 2010

Uusi tutkimus: Hobitti on täysin ihminenHobitti on taas päässyt otsikoihin.
Joel Kontinen

Hobittina tunnettu Floresin ihminen on taas päässyt otsikoihin. Uuden tutkimuksen mukaan H. floresiensis on täysin ihminen eikä siis H. sapiensista erillinen laji, niin kuin jotkut tutkijat ovat otaksuneet.

Pennsylvanian valtionyliopiston kehitysgenetiikan professori Robert Eckhardt ja Adelaiden yliopiston antropologian ja vertailevan genetiikan professori Maciej Henneberg tutkivat Liang Buan luolasta löytyneen, LB1:nä tunnetun hobitin pääkalloa, ja julkaisivat äskettäin tuloksensa American Journal of Physical Anthropology- lehdessä.

Professori Eckhardt kritikoi sitä, että jotkut tutkijat ovat yhden ainoan asymmetrisen pääkallon perusteella luokitelleet hobitin omaksi lajikseen sen sijaan että he olisivat pitäneet sitä epämuodostuneena H. sapiensina.

Hobiteista on varsin monia tulkintoja. (Voit lukea niistä lisää esimerkiksi tästä, tästä ja tästä.)

Eckhardt myös sanoo, että vaikka LB1:n aivokoppa on vasemmalta puolelta pahasti epäsymmetrinen, se ei riitä tekemään hobitista omaa lajiaan.

Professori Eckhardtin mukaan Floresin saarella asuu yhä ihmisiä, jotka muistuttavat hobitteja. Nykyfloresilaisten leuka ja hampaat eivät juurikaan eroa hobittien vastaavista piirteistä, mutta heillä on isompi ja symmetrisempi pääkallo.

Jos olemme oppineet mitään paleontologian historiasta, niin näyttänee siltä, että hobittisodat jatkuvat vielä pitkään.

Kreationistit pitävät hobittia täysin ihmisenä, kantaisämme Aadamin jälkeläisenä.

Lähde:
Researchers offer alternate theory for found skull's asymmetry. PhysOrg.com. 6.9.2010.