perjantai 3. syyskuuta 2010

Hawking, Vanhalakka, kosmologia ja magiaStephen Hawking puhuu, toimittajat kirjoittavat. Kuva: NASA.Joel Kontinen

Hawkingin mukaan uudet tutkimukset osoittavat, että Jumalaa ei tarvittu käynnistämään alkuräjähdystä, josta maailmankaikkeus monien fyysikkojen ja kosmologien mielestä sai alkunsa. Sen sijaan maailmankaikkeuden alku ja synty ovat seurausta fysiikan laeista.” Näin Vesa Vanhalakka kirjoittaa tuoreessa Aamulehdessä.

Tällainen näkemys ei juurikaan kerro totuuden etsinnästä vaan pikemminkin luutuneesta haluttomuudesta hyväksyä kosminen Lainsäätäjä. Yksikään tutkimus ei edes teoriassa voi osoittaa, että Jumala ei ole luonut universumia. Ja vaikka fysiikan lait kuvaavatkin tämänhetkisen maailmamme lainalaisuuksia, ne eivät voi kertoa meille mitään maailman synnystä.

Voinemme verrata fysiikan lakeja tietokoneohjelmaan. Kirjoitan tätä blogijuttua Word-tekstinkäsittelyohjelmalla, joka ei kuitenkaan voi selittää, miten jo ajat sitten parhaat päivänsä nähnyt Acer-merkkinen kannettava tietokoneeni sai alkunsa.

Tekstinkäsittelyohjelma ei myöskään ole synnyttänyt tietokonetta.

Stephen Hawking nostaa eksoplaneettojen eli aurinkokuntamme ulkopuolisten planeettojen olemassaolon syyksi, joka selittää kaiken syntyneen itsestään. Ajatus on kiinnostava, koska eksoplaneetat periaatteessa falsifioivat nykyiset naturalistiset aurinkokunnan syntyteoriat. Monesti kuumat jupiterit kiertävät ällistyttävän lähellä aurinkoaan. Lisäksi Maan kaltaiset kiviplaneetat saattavat kiertää aurinkoa lähempänä kuin Merkurius Aurinkoa.

Olot olisivat varsin helteiset. Eksoplaneetat kertovat Maa-planeetan ainutlaatuisuudesta.

Vesa Vanhalakka taas tunnetaan lähinnä siitä, että hän ei vahingossakaan myönnä, että naturalistisessa maailmansyntymallissa olisi heikkouksia.

Arvostettu brittitoimittaja Melanie Phillips julkaisi hiljattain kirjan The World Turned Upside Down: The Global Battle over God, Truth, and Power (Encounter Books, New York, 2010), jossa hän esimerkiksi sanoo, että tiedemiehet käyttävät asemaansa räikeästi väärin ja että Richard Dawkinsin näkemys universumin synnystä on silkkaa magiaa.

Vanhalakka ei ole rivilläkään kommentoinut tätä kirjaa, ehkä juuri siksi, että Philipps käsittelee siinä muiden kuumien perunoiden lisäksi myös tieteen väärinkäyttöä.

Phillipsin mukaan länsieurooppalaiset uskovat magiaan ja salaliittoteorioihin, koska he ovat hylänneet kristinuskon. Moni muukin on ehdottanut samaa.

On valitettavaa, että myös Hawking valitsee magian.

Lähteet:

Lopez, Kathryn Jean . 2010. Melanie Phillips on a World Gone Mad. National Review Online (20.5.).

Statham, Dominic. 2010. A revealing insight into European and world politics. A review of The World Turned Upside Down: The Global Battle over God, Truth and Power by Melanie Phillips. Creation.com. (31.8.).

Vanhalakka, Vesa. 2010. Hawking: Maailmankaikkeuden luomisessa ei tarvittu Jumalaa. Aamulehti 3.9., A15.