tiistai 7. syyskuuta 2010

Kun ateistinen evolutionisti keskustelee teistisen evolutionistin kanssaAamulehti haastatteli hiljattain avaruustähtitieteen professori Esko Valtaojaa ja emerituspiispa Juha Pihkalaa, joiden keskustelukirja Tiedän uskovani, uskon tietäväni julkaistiin elokuussa.
Joel Kontinen

Kahden evolutionistin välinen keskustelu on oikeastaan varsin tylsää. Kun kumpikin omalla tavallaan vannoo Darwinin nimeen, ei tiedossa ole suurempia erimielisyyksiä. Juha Pihkala tosin lisää pohjimmiltaan ateistiseen kaavaan yhden elementin eli Jumalan, jota Esko Valtaoja puolestaan pitää tarpeettomana.

Professori Esko Valtaoja sanoo, ettei hän ole tavannut yhtään pappia, joka ”kiistäisi evoluutiota tai kosmologiaa”. Valtaoja on ehkä tavannut vääränlaisia hengenmiehiä. Tunnen itse useita korkeasti koulutettuja teologeja, jotka eivät pidä darvinistista evoluutiota varteenotettavana selitysmallina. Jotkut heistä pitävät sitä lähinnä satuna.

Valtaoja sanoo tietävänsä, että Mormonin kirja ei ole totta vaan satua. Kerrankin olen samaa mieltä hänen kanssaan. Meillä ei ole mitään näyttöä siitä, että muinaiset israelilaiset olisivat purjehtineet Amerikkaan ja kirjoittaneet kirjan, jonka kieli muistuttaa epäilyttävästi 1600-luvun englantia.

Mutta kun Valtaoja seuraavaksi sanoo, että maailmaa ei luotu 6 000 vuotta sitten kuudessa päivässä, hän siirtyy jo maailmankatsomusten puolelle. Esimerkiksi tuhannet luonnontieteilijät pitävät Genesiksen kuvausta kuuden päivän luomisesta täysin luotettavana. Sitä paitsi Jeesus ja Uuden testamentin kirjoittajat luottivat ehdottomasti 1. Mooseksen kirjaan.

Juha Pihkala on eri mieltä. ”Minulla - - on sellainen ajatus Jumalasta, että hänelläkin voisi olla kokeilu- ja leikkimieltä,” hän sanoo, ” Luominen ei ole ehdottoman valmiiksi piirretyn suunnitelman toteuttamista vaan luova prosessi.”

Pihkala tulee samalla paljastaneeksi sen, ettei hänellä ole vastausta pahuuden ongelmaan, ”joka on joillekin ihmisille ylittämätön. Se on erittäin vakava ongelma, johon en löydä rationaalista ratkaisua.”

Se onkin yksi teistisen evoluution monista vakavista ongelmista. Ratkaisu teodikean eli pahan ongelmaan on löydettävissä Genesiksestä.

Lisäys 23.11.2011:

P.S. Esko Valtaoja kutsuu itseään mieluummin agnostikoksi kuin ateistiksi.


Lähde:

Pulliainen, Mikko. 2010. Mysteerimiehet. Aamulehti 5.9., B15.