sunnuntai 26. syyskuuta 2010

PloS ONE ja Punaisenmeren ylitysMooses. Jusepe de Riberon maalaus vuodelta 1638. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Ilmastotieteilijä Carl Drews kollegoineen julkaisi hiljattain tutkimuksen PLoS ONEissa, jossa pohdittiin, miten israelilaiset Mooseksen johdolla kykenivät ylittämään Punaisenmeren kuivin jaloin.

Exodus on kiehtova kuvaus siitä, mitä Jumala voi saada aikaan. Drews ja kollegat pyrkivät löytämään täysin naturalistisen selityksen sille, miten Egyptistä vapautuneet juutalaiset pääsivät Siinaille.

Toinen Mooseksen kirja eli Exodus kuvaa Jahven valitsemaa menetelmää näin:

Sitten Mooses kohotti kätensä merta kohti, ja Herra pani meren väistymään syrjään nostamalla ankaran itätuulen, joka puhalsi koko yön. Näin hän muutti meren kuivaksi maaksi. Vedet jakautuivat kahtia.”

Drews käytti tietokonesimulaatiota selvittääkseen, miten vedet jakautuivat. Hän päätyi siihen, että jos voimakas itätuuli puhaltaa sata kilometriä tunnissa kahdentoista tunnin ajan, se riittäisi työntämään vedet takaisin niin, että Israel pääsee ylittämään meren.

Drews uskoo, että Mooseksen aikana tapahtui jotain samanlaista kuin vuonna 1882. Eräs Ison-Britannian armeijan kenraali raportoi tuolloin, että voimakas itätuuli työnsi vedet syrjään. Drewsin mukaan se riittäisi paljastamaan maasillan muutamiksi tunneiksi.

USA Today pyysi myös Answers in Genesiksen johtajaa Ken Hamia kommentoimaan tutkimusta. Hän sanoi, että Jumala käytti luonnonilmiötä (tuulta) saadakseen ihmeen aikaan, mutta meillä ei ole mitään syytä selittää yliluonnollista tapahtumaa naturalistisesti.

Jumala on joka tapauksessa suvereeni luonnon hallitsija. Hän saattoi valita vapaasti, miten Hän päästi kansansa vapauteen. Jesajan kirjassa esimerkiksi sanotaan:

Minä olen Herra, teidän pyhä Jumalanne, Israelin luoja, teidän kuninkaanne! Näin sanoo Herra, hän, joka avasi mereen tien, valtatien suurten vetten keskelle, hän, joka päästi liikkeelle vaunut ja hevoset, väkevien soturien joukon -- syvyydessä he nyt makaavat, eivät enää nouse, kuin sammuva lampun liekki he hävisivät -- näin hän sanoo: Älkää enää menneitä muistelko, älkää muinaisia miettikö! Katso: minä luon uutta.” (Jes. 43: 15-19).

Meidän on hyvä muistaa, että Jumala ei ole vain menneisyyden Jumala, vaan Hän toimii myös meidän aikanamme.


Lähde:

Rice, Doyle. 2010. Study seeks to explain the parting of the Red Sea. USA Today (20.9.).