torstai 2. syyskuuta 2010

Alleged: Uusi filmi vuoden 1925 apinaoikeudenkäynnistäJoel Kontinen

Vuoden 1925 apinaoikeudenkäynnin Hollywood-versio Inherit the Wind (1960) onnistui sotkemaan miltei kaikki tapaukseen liittyvät yksityiskohdat. Se pyrki kuvaamaan evoluution ja luomisen välistä kiistaa tieteen ja vanhentuneiden uskonnollisten käsitysten kamppailuksi.

Inherit the Wind vääristi oikeudenkäynnin kulkua räikeästi. Tänä syksynä julkaistava uusi filmi Alleged paikkaa edeltäjänsä virheitä. Vaikka kehyskertomus on romantiikalla höystetty draama, Alleged ei kaihda kertoa asioita niin kuin ne oikeasti tapahtuivat ilman, että kaikki olisi tulkittu uudelleen darvinistisesta perspektiivistä.

Tommy Hinesin ohjaamassa ja Fred Footen kirjoittamassa filmissä Brian Dennehy näyttelee John Scopesin puolustusasianajajaa Clarence Darrow'ta ja Fred Thompson syyttäjää William Jennings Bryaniä.

Alleged esimerkiksi vihjaa, että yhteen hampaaseen perustunut käsitys Nebraskan ihmisestä oli varsin hutera, niin kuin kaikki muukin, mitä vuonna 1925 käytettiin evoluution tukena.

Voit lukea apinaoikeudenkäynnin taustaa tästä ja tästä.

Lähde:

Mostafavi, Beata. 2010. Trailer of 'Alleged' film gives sneak peek into movie about Scopes Monkey Trial; includes local cameo and scenes from Crossroads Village. Flint Journal (13.8).