keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Kun revolverista tuli fossiiliTämä fossiili ei taidakaan olla miljoonia vuosia vanha.
Joel Kontinen

Fossiilien pitäisi yleensä olla miljoonia vuosia vanhoja, näinhän meille opetetaan jo koulussa. Mutta entä jos fossiloitunut eläin – tai esine – onkin vain muutama sata vuotta vanha?

Fiskardo on pieni kylä Kreikkaan kuuluvalla Kefalonian saarella. Yleensä turistioppaat muistavat kertoa, että saari on kymmeniä miljoonia vuosia vanha. Harva taitaa edes tietää, että Fiskardon museossa on varsin kiinnostava 1800-luvulla tehty revolveri, joka on osaksi fossiloitunut.

Fossiilit ovat välistä erikoisempia kuin luulisikaan. Maan uumenista on löytynyt esimerkiksi fossiloitunut hattu. Australiassa ”ikivanhan” kiven sisältä löytyi keltainen muoviauto, joka on tehty korkeintaan 200 vuotta sitten.

Skeptikot voivat toki väittää, että Kefalonian revolveri ei ole fossiili, sillä se ei ole koskaan ollutkaan elävä (eli joko eläin tai kasvi), ja sanakirjamääritelmän mukaan fossiilin on alun perin täytynyt olla orgaanista ainesta.

Ateistit nostivat aikoinaan jonkinmoisen mekkalan siitä, että Ken Ham mainosti fossiilihattua eli kivettynyttä kaivosmiehen hattua, joka niin ikään kertoo siitä, että pehmeä aine voi kovettua (kivettyä) yllättävän nopeasti.

PS. Englannissa voi käydä katsomassa kivettyneitä nallekarhuja.