sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Muammar Gaddafi: Euroopan pitäisi kääntyä islaminuskoonMuammar Gaddafi. Kuva: Jesse B. Awalt, Wikipedia.
Joel Kontinen

Libyan johtaja Muammar Abu Minyar al-Gaddafi on jälleen kerran yllättänyt länsimaiden median näkemyksillään. Tällä kertaa hän haastaa eurooppalaiset kääntymään islaminuskoon.

Eversti Gaddafi toi näkemyksensä julki vieraillessaan elokuun lopussa Roomassa, jossa hän piti 500 nuorelle naiselle luennon. Näille maksettiin 70 - 80 euroa siitä hyvästä, että he saapuivat kuuntelemaan hänen argumenttejaan islamin ylivertaisuudesta.

Libyan johtaja, joka tunnetaan mieltymyksestään kuljettaa valtavaa beduiinitelttaa mukanaan valtiovierailuilla, otti tapansa mukaan Gaddafin enkeleiksi ja Amatsonikaartiksi kutsutun neljästäkymmenestä nuoresta naisesta koostuvan, taistelulajeihin erikoistuneen henkivartijajoukkonsa Roomaan. Everstin kerrotaan valinneen jokaisen naisen itse. Näiden länsimaiset asepuvut ja huoliteltu meikki tuskin ilahduttavat Saudi-Arabian vanhoillista johtoa.

Gaddafin kerrotaan sanoneen kuulijoilleen, että naisia arvostetaan hänen kotimaassaan enemmän kuin lännessä ja että hän on haluas auttamaan heitä löytämään aviomiehiä Libyasta.

Monet ajattelijat ovat Gaddafin kanssa yhtä mieltä siitä, että Eurooppa on kadottanut hengelliset ja kulttuuriset juurensa ja ajautunut päämäärättömyyteen. Koska ideologista tyhjyyttä ei ole olemassakaan, monet eurooppalaiset ovat omaksuneet näkemyksiä, joita ei parhaallakaan tahdolla voi sanoa rationaalisiksi. Niinpä esimeriksi new age, astrologia ja äärimmäinen luonnon palvonta ovat tunnusomaisia “uudelle” Euroopalle.

Gaddafin ajoitus ei ehkä ollut paras mahdollinen, koska hän toi näkemyksensä julki World Trade Centerin terroristi-iskujen vuosipäivän aattona. Hän tosin saattoi ajoittaa haasteensa tarkoituksellisesti tarjotakseen populaarimedialle muuta ajattelemisen aihetta kuin potentiaalisia Koraanien polttamisia ja kiukkuisia protesteja tuomalla valokuvamallin oloisia mutta silti konepistooleja kiikuttavia “enkeleitään” julkisuuteen antaakseen islamille inhimillisimmät kasvot.

Hankkeen onnistumisesta ei tosin ole takeita.

Länsimaiden ongelmat juontuvat pitkälti kristinuskon hylkäämisestä. Niitä ei voida ratkaista ottamalla tilalle uskonto, joka on pikemminkin aiheuttanut hankaluuksia kuin tuonut lievitystä vaikeuksiin. Meidän olisi ehkä syytä pohtia, mitä englantilainen kirjailija G. K. Chesterton tarkoitti todetessaan: “Kristinuskoa ei ole kokeiltu ja havaittu puutteelliseksi, se on havaittu vaikeaksi eikä sitä ole kokeiltu.”

Chesterton oli oikeassa. Kristinusko ei lupaa kenellekään helppoa tietä, mutta se antaa meille mahdollisuuden välttää hetteiköitä ja upottavia soita, joista juurensa kadottaneessa Euroopassa ei varsinaisesti ole puutetta.

Lähde:

Europe should convert to Islam: Gaddafi. The Times of India. http://timesofindia.indiatimes.com/world/europe/Europe-should-convert-to-Islam-Gaddafi/articleshow/6464781.cms (31.8.2010).