lauantai 4. syyskuuta 2010

Evoluutioon perustuvan moraalin uranuurtajaa epäillään tutkimustulosten peukaloinnistaEsimerkiksi Nature on käsitellyt Marc Hauserin tapausta varsin laajasti.
Joel Kontinen

Harvardin yliopiston evoluutiopsykologia Marc Hauseria epäillään tutkimustulosten peukaloinnista. Harvard tutkii kahdeksaa tutkimusta, joihin liittyy epäselvyyksiä. Tutkimukset on julkaistu arvovaltaisissa tiedejulkaisuissa, esimerkiksi Sciencessä ja Proceedings of the Royal Societyssä.

Hauser on tutkinut kädellisten eli lähinnä apinoiden kognitiota. Muiden evoluutiopsykologien tavoin hän on pyrkinyt tulkitsemaan ihmisen psykologiaa oletetun eläimellisen menneisyytemme perusteella.

Muut tutkijat eivät ole kyenneet vahvistamaan Hauserin apinakokeiden luotettavuutta. Hauserin tutkimusten mukaan apinoilla on kognitiivisia kykyjä, joita niillä ei todennäköisesti olekaan.

Hauserin tapaus on sikäli ironinen, että hänen mukaansa moraalinen käytös voidaan selittää evoluutiolla eikä siihen tarvita uskontoa. Kirjassaan Moral Minds: How Nature Designed Our Universal Sense of Right and Wrong (HarperCollins, 2006) Hauser sanoo, että hän pitää ”darvinistista saarnatuolia” (the Darwinian pulpit) parempana universaalisen moraalin selittäjänä kuin kirkkoa ja uskontoa. Hänen mukaansa uskontoon perustuva moraali on suorastaan vaarallinen.

Hedelmistään puu tunnetaan. Evoluution hedelmät eivät juuri nyt vaikuta kovinkaan houkuttelevilta.

Lähteet:

Ledford, Heidi. 2010. Harvard probe kept under wraps. Nature 466:7309, 908-909. (19.8.).

Luskin, Casey. 2010. When Evolutionary Psychology Collides With Morality. Evolution News and Views (27.8.).