tiistai 9. huhtikuuta 2013

Holokaustin muistopäivä: hyvä syy muistella holokaustin darvinistisia juuriaArbeit macht frei? Auschwitz-Birkenaun portti, josta moni ei palanut koskaan. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Israelissa vietettiin maanantaina 8.4. holokaustin muistopäivää (Yom Hashoah). Meidän kannattanee pitää mielessä, millainen ideologia sai saksalaiset surmaamaan kuusi miljoonaa ihmistä pelkästään sen vuoksi, että nämä olivat juutalaisia.

Natsien rotuideologian juuret ovat ainakin osaksi Ernst Haeckelin kirjoituksissa. Haeckel (1834-1919) oli eläintieteen professori, joka levitti darvinismin ilosanomaa Keski-Euroopassa 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alkupuolella. Nykyisin hänet muistetaan väärennetyistä sikiökuvista, jotka ovat ehtineet kaunistaa myös suomalaisten lukiolaisten biologian kirjoja. Hänen näkemyksensä tummien “rotujen” huonoudesta eivät ole yhtä tunnettuja. Charles Darwinin tavoin hänkin kuvitteli, että mustat ”rodut” eivät olleet yhtä kehittyneitä kuin valkoiset.

Natsit uskoivat, että juutalaiset eivät olleet yhtä kehittyneitä kuin arjalaiset, ja he otaksuivat löytäneensä ratkaisun asiaan, jota he pitivät ongelmana.

Tämä kertoo varsin paljon darvinismin seurauksista.