maanantai 29. huhtikuuta 2013

Viikon aforismi: ”evoluutio löytää lopulta ratkaisun”Elokuvaohjaaja Markus Imhoof luottaa siihen, että evoluutio ratkaisee mehiläisten ongelmat. Kuva: Maciej Czyżewski, Wikipedia.Joel Kontinen


Evoluutio löytää lopulta ratkaisun. Jos ihmiskunta miettii asiaa tarpeeksi pitkälle, ja keksii, mitä evoluutio tarvitsee, sitä voisi hieman auttaa.” Näin elokuvaohjaaja Markus Imhoof kuvailee mehiläisten ongelmia Aamulehdessä.

Tällainen ajattelu on hiukan kummallista, koska se ikään kuin personifioi evoluution. Ajatus ei sinänsä ole uusi, koska jo Charles Darwin uskoi samaa luonnonvalinnasta.

Darwin totesi Lajien synnyssä:

Voidaan sanoa, että luonnonvalinta tarkastelee päivittäin ja hetkittäin, kaikkialla maailmassa jokaista muutosta, jopa pienintäkin, hylkää sen, mikä on huonoa, säilyttää ja kokoaa sen, mikä on hyvää, toimii hiljaisesti ja tunteetta aina tilaisuuden tullen.”

Darwin yritti toisin sanoen tehdä luonnonvalinnasta kaikkialla läsnä olevan, kaikkitietävän ja liki kaikkivoivan tekijän. Ajatus on pikemminkin teologinen kuin luonnontieteellinen.

Darvinisteille evoluutio on sokea prosessi, jonka ei pitäisi pystyä ennakoimaan tai suunnittelemaan tulevaisuutta. Richard Dawkinsin sanoin kelloseppä on sokea. Evoluution ei siis pitäisi pystyä keksimään asioita ja löytämään ratkaisuja.Lähteet:

Darwin, Charles. 1998 (1859). The Origin of Species. Wordsworths Classics. Ware: Wordsworths.

Pulliainen, Mikko. 2013. Pienten puolella: Ohjaaja: Markus Imhoof vie katsojan mehiläisten ihmeelliseen ja uhattuun maailmaan. Aamulehti 28.4., B17.