maanantai 22. heinäkuuta 2013

Agnostikon tarkoitushakuista raamatuntulkintaa


Toisin kuin mitä Esko Valtaoja väittää, Päivi Räsäsen näkemys avioliitosta on muutakin kuin henkilökohtainen raamatuntulkinta. Kuva: Eurooppalainen Suomi ry, Wikipedia (Creative Commons Attribution 2.0 Generic license).
Joel Kontinen

Professori Esko Valtaoja käsittelee Aamulehden kolumnissaan kansalaistottelemattomuutta ja eksyy puhumaan Päivi Räsäsestä:

Raamattu ei esimerkiksi puhu mitään abortista, eikö avioliittoa nykyisen kaltaisena instituutiona ollut silloin edes olemassa. Näistä puhuessaan Päivi Räsänen ei vetoa Jumalan sanaan, vaan omaan henkilökohtaiseen tulkintaansa, oman sanaansa.”

Toisin kuin mitä Valtaoja väittää, Raamattu puhuu hyvin selvästi elämän kunnioittamisesta. Raamatun mukaan ihminen on alusta lähtien Jumalan kuva. Ihmisestä ei kehity ihmistä jossain raskauden vaiheissa vaan ihmisessä on kaikki tarvittava geneettinen informaatio jo hedelmöityksestä alkaen.

Markuksen evankeliumissa (10:6-9) Jeesus osoittaa, että avioliitto on ikivanha instituutio. Tämä yhden miehen ja yhden naisen muut poissulkeva liitto säädettiin jo aikojen alussa:

Mutta jo luomakunnan alussa Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi. Sen tähden mies luopukoon isästään ja äidistään ja liittyköön vaimoonsa, niin ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi. Niin heitä ei enää ole kaksi, vaan he ovat yksi. Minkä Jumala siis on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako.”

Päivi Räsäsen tulkinta avioliitosta on toisin sanoen täysin sama kuin Jeesuksen tulkinta.

Lähde:


Valtaoja, Esko. 2013. Kansalaisten tottelemattomuus. Aamulehti 21.7., Sunnuntai 5.