lauantai 20. heinäkuuta 2013

Ovatko arkeologit löytäneet kuningas Daavidin palatsin?


Caravaggio: Daavid ja Goljat (n. 1599). Jotkut skeptikot ovat väittäneet, että kuningas Daavid oli legenda. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Jotkut skeptikot ovat väittäneet, että kuningas Daavid ei ollut historiallinen henkilö. Jotkut taas ovat otaksuneet, että hän oli heimopäällikkö, josta myöhemmät sukupolvet kehittivät legendan.

Kuluneella viikolla Israelista löydettyjen antiikkiesineiden valvontavirasto Israel Antiquities Authority (IAA) julkaisi lehdistötiedotteen, jonka mukaan kuningas Daavidin palatsin rauniot on löydetty.

IAA:n mukaan professori Yossi Garfinkelin (Hebrew University) ja Saar Ganorin johtama arkeologiryhmä kaivoi rauniot esiin Khirbet Qeiyafasta noin 30 kilometrin päästä Jerusalemista.

Rauniot ovat peräisin Daavidin ajalta noin 1000-luvulta eKr. Muurien ympyröimät 30 metriä pitkä rakennus ja suuri varastorakennus osoittavat, että Israelissa oli kehittynyt yhteiskunta jo 3000 vuotta sitten – aivan niin kuin Vanha testamentti kertoo.

Vaikka emme voi olla täysin varmoja siitä, että rakennus on nimenomaan Daavidin palatsi, löytö joka tapauksessa viittaa siihen, että Raamattu kuvaa myös Daavidin aikaa paikkansapitävästi.

Tämän ei pitäisi olla yllätys. Raamattu kertoo todellisista ihmisistä, jotka elivät tiettynä historiallisena kautena tietyllä maantieteellisellä alueella.

Löytö myös osoittaa, että juutalaiset asuttivat Jerusalemin seutua kauan ennen kuin kukaan oli edes kuullut puhuttavan palestiinalaisista.

Lähteet:

Israel Antiquities Authority. 2013. King David’s Palace was Uncovered in the Judean Shephelah (18.7.).

Wiener, Noah. 2013. King David’s Palace at Khirbet Qeiyafa? Biblical Archaeology Society (18. 7).