sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Räsänen vs. Arhinmäki – kaksi lausuntoa


Paavo Arhinmäki saa vapaasti puhui kansalaistottelemattomuudesta, mutta media takertuu herkästi Päivi Räsäsen jokaiseen kannanottoon. Kuvat: Eurooppalainen Suomi ry, Wikipedia (Creative Commons Attribution 2.0 Generic license) (ylempi) ja Magnus Fröderberg, Wikipedia (Creative Commons Attribution 2.5 Denmark) (alempi).Joel Kontinen

Kun Paavo Arhinmäki sanoi Vasemmistoliiton presidenttiehdokkaana hyväksyvänsä kansalaistottelemattomuuden (tietyissä puitteissa), media ei repinyt siitä isoja otsikoita.

Mutta kun sisäasiainministeri Päivi Räsänen sanoi hengellisillä kesäjuhlilla, että Jumalan laki on maallisen lain yläpuolella, viestimet eivät juuri malttaneet puhua muusta useaan päivään, ja arkkipiispalle ja poliitikoille tuli kiire selittää oma näkemyksensä.

Tällainen suhtautuminen kertonee pikemminkin maallistuneen yhteiskuntamme arvoista kuin mistään muusta.

Twitterin aikakaudella lausunnot irrotetaan monesti räikeästi asiayhteydestään, eikä Räsänen ole ainoa, jolle näin on käynyt, mutta herää kysymys, miksi media reagoi huomattavasti säyseämmin Arhinmäen kansalaistottelemattomuuteen kuin Räsäsen pohjimmiltaan teoreettiseen pohdiskeluun.


Lähde:

Arhinmäki hyväksyy kansalaistottelemattomuuden. Yle uutiset 2.1.2012.