keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Dosentti Lennart Saari: Eläimistö kertoo evoluution sijasta rappiosta

Dosentti Lennart Saari luennoi hiljattain evoluutioteoriasta luonnontieteiden valossa.

Joel Kontinen

Dosentti Lennart Saari luennoi viime viikonlopun Usko ja tiede -risteilyllä evoluutioteoriasta luonnontieteiden valossa.

Kaikkien pitäisi evoluution puolustajien mielestä ajatella samalla tavoin kaiken alusta. Saari sanoi, että entisessä Neuvostoliitossa toisinajattelijat olivat ongelma. Nykyisessä darvinistisessa Suomessa toisinaan ajattelevat ovat ongelma.

Saari myös korjaili väärinkäsityksiä, joita monella on uskon ja tieteen suhteesta. Hän viittasi filosofi Francis Schaefferiin ja totesi, että kristitty voi olla älykkö. Meidän ei tulisi hyväksyä nielemättä kaikkea, minkä auktoriteetit (edes paavi, arkkipiispa tai muut hengelliset auktoriteetit, jotka hyväksyvät evoluution) meille kertovat.

Saari totesi, että kehitysopin kannattajan monesti käyttävät kolmea eri määritelmää evoluutiosta: 1) mikä tahansa muutos eliössä, 2) kaikilla lajeilla on yhteinen kantaisä ja 3) kehitys kehittyy eli eläimillä on luontainen taipumus kehittyä.

Ainoastaan ensimmäinen määritelmä on tieteellinen, kaksi muuta ovat maailmankatsomuksellisia. ”Hyödyllinen” mutaatio voi esimerkiksi tehdä lampaalle lyhyemmät jalat ja saada sen pysymään aitauksessa, mutta lyhyet jalat eivät auta sitä pakenemaan susi hukkasta. Vaikka eläimet muuttuvat, muuntelulla on rajansa. Sorsalinnut pysyvät sorsalintuina ja kissaeläimet kissaeläiminä.

Genesiksen laji ei ole sama asia kuin nykybiologian käsitys laji. Englannin kielessä ero on selvempi: kind vs. species.

Luonnontieteet eivät todista evoluutiosta. Eläimillä ei ole luontaista kykyä kehittyä yhä mutkikkaammiksi. Ne osoittavat, että entropia eli epäjärjestys lisääntyy eläinkunnassa. Syntiinlankeemuksesta alkanut rappio vahvistuu edelleenkin.

Tiedejulkaisut kertovat pienistä muutoksista, joita sitten ekstrapoloidaan eli oletetaan, että ne jatkuvat samassa suhteessa vuosimiljoonien ajan.

Hiljattain kuollut kreationismin uranuurtajiin kuulunut tohtori Duane Gish totesi, että jos sammakko muuttuu hetkessä prinssiksi, se on satua. Mutta jos sammakko muuttuu prinssiksi 300 miljoonassa vuodessa, se on tiedettä.

Voinemme määritellä evoluution Heprealaiskirjeen mallin mukaan näin: Evoluutio on ojentautumista fossiilien mukaan, joita ei näy.

PS. Voit lukea tiivistelmän emeritusprofessori Matti Leisolan luennosta tästä.