maanantai 4. marraskuuta 2013

Matti Leisola: Koulun biologian kirjojen selitykset elämän synnystä ovat täyttä satuilua


Aalto-yliopiston bioprosessitekniikan emeritusprofessori Matti Leisola luennoi viikonloppuna elämän synnystä.

Joel Kontinen

Aalto-yliopiston bioprosessitekniikan emeritusprofessori Matti Leisola luennoi elämän synnystä Kansanlähetyksen usko ja tiede -risteilyllä viime viikonloppuna.

Professori Leisola osoitti, että darvinistisen selitysmallin omaksuneet tiedemiehet ovat julkisuudessa antaneet monenlaisia lausuntoja elämän synnystä.

Niiden yhteinen nimittäjä on mahdottomuus. Ne ovat toisin sanoen silkkaa satuilua. Entsyymitutkijana Leisola tietää, että elämä on liian mutkikasta voidakseen syntyä sattumalta.

"Yksinkertaisinkin" bakteeri on ällistyttävän mutkikas. Aika ei riittäisi synnyttämään sitä naturalistisesti. Jos siitä puuttuisi yksikin osa, se ei toimisi.

Nykyisin voidaan sitä paitsi kokeellisesti testata, mihin sattuma, valinta ja mutaatiot pystyvät. Ne eivät pysty synnyttämään elämää.

Informaatio ei synny tyhjästä, vaan sen synnyttämiseen tarvitaan älykkyyttä.

Älykäs syy on elämän synnyn paras selitys.

Usko ja tiede -risteilyllä luennoivat myös dosentti Lennart Saari, professori Tapio Puolimatka, teologian tohtori Vesa Ollilainen ja päätoimittaja Leif Nummela.

Yritän kirjoittaa esityksistä lisää myöhemmin tällä viikolla.


PS. Professori Leisolan kirja Evoluutiouskon ihmemaassa (Datakirjat, 2013) ilmestyy ensi viikolla.

Leisola käsittelee siinä esimerkiksi seuraavia teemoja: elämän synnyn arvoitus, biologinen informaatio, roska-DNA:n tarina, evoluutiokokeet bakteereilla, mekanismit eivät toimi, älykäs suunnittelu ja litteän maan myytti.