perjantai 22. marraskuuta 2013

Uusi evoluutiotarina: ”Liskolintu” Archaeopteryx kadotti lentotaitonsa


Uusi hypoteesi tiputtaisi Archaeopteryxin orrelta.


Joel Kontinen

Archaeopteryx on niitä harvoja evoluution ikoneja, jotka ovat edes jossain määrin säilyneet meidän aikaamme. Ensimmäinen ”Archie” löytyi osapuilleen samoihin aikoihin kuin varhaisin neandertalilainen.

Hiljattain Etelä-Californian yliopistossa tutkimusta tekevä biologi Michael Habib horjutti uskoa Archaeopteryxin välimuotostatukseen väittämällä, että pitkään ensimmäisenä lintuna pidetty Archie muistuttaa niin suuresti aikamme lentokyvyttömiä lintuja, että se oli todennäköisesti menettänyt lentokykynsä.

Darvinisteilla on nyt varaa väittää tällaista, koska Kiinasta on löytynyt Archieta ”vanhempia” oletettavasti lentokykyisiä lintuja.
Habibin teesi tarkoittaa käytännössä sitä, että evoluutio kulkee väärään suuntaan eli luonnonvalinta eliminoi jo olemassa olevan piirteen. Tästä strategiasta on se etu, että evoluutio ei ikinä etene.

Lähde:

Kaplan, Mark. 2013. Did the Iconic Archaeopteryx Lose Its Ability to Fly? The early bird's anatomy matches that of modern flightless birds, a paleontologist says. Scientific American (13.11.)