lauantai 4. tammikuuta 2014

Esko Valtaoja ja litteän maan myytti

Esko Valtaoja lukee Raamattuun omia ennakkokäsityksiään. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Professori Matti Leisola lainaa uutuuskirjassaan Evoluution ihmemaassa avaruustieteilijä Esko Valtaojaa, joka ei ole suostunut keskustelemaan hänen kanssaan elämän synnystä:

Me rontit myös vältämme avointa keskustelua koska emme ole kiinnostuneita väittelemään siitä, onko Maa litteä pelkästään koska Raamatussa niin sanotaan. Mistään muustahan kreationismissa ei loppujen lopuksi ole kyse.” [Valtaoja on itse unohtanut pilkut lauseiden väliltä.]

Valtaojan pitäisi ehkä selittää, missä kohtaa Raamatussa maapalloa sanotaan litteäksi. Hanke saattaa koitua hankalaksi, koska Raamatussa ei ole sellaista kohtaa! Valtaoja on toisin sanoen lukenut omia ennakkoluulojaan tekstiin.

Niin Uudessa kuin Vanhassakin testamentissa on kohtia, jotka viittaavat maapallon muotoon: Jesaja 40:22 esimerkiksi puhuu maan piiristä, ja evankeliumien opetuksessa Jeesuksen paluusta (Luuk. 17: 34–35). kuvaillaan tilannetta, jossa toiset nukkuivat ja toiset tekivät töitä samaan aikaan, vaikka antiikin kaudella vain rosvot työskentelivät öisin.