torstai 2. tammikuuta 2014

Junkkaala vs. Leisola: Kaksi evoluutiokirjaa

Professori Matti Leisolan teos Evoluutiouskon ihmemaassa on kahdesta tuoreesta evoluutiokirjasta uskottavampi.Joel Kontinen

Viime vuonna julkaistiin kaksi evoluutiota käsittelevää merkittävää suomenkielistä kirjaa.

Teologian tohtori Eero Junkkaalan teos Alussa Jumala loi markkinoi teististä evoluutiota ja perustuu omien kokemusten lisäksi toissijaisiin lähteisiin eli käytännössä populaarikirjoituksiin. Kirjassa on tasan kolme sivua lähteitä.

Junkkaala ei juuri harrasta lähdekritiikkiä. Hän uskoo ateistisia ja teistisiä evolutionisteja, mutta kavahtaa niitä, jotka rohkenevat vastustaa darvinistista evoluutiota.

Emeritusprofessori Matti Leisolan kirja Evoluutiouskon ihmemaassa perustuu omien kokemusten lisäksi vertaisarvioituihin tutkimuksiin ja ensisijaisiin lähteisiin. Kirjassa on 14 sivun lähdeluettelo.

Tohtori Junkkaala ei ole luonnontieteilijä, joten hänen täytyy luottaa asiantuntijoihin. Leisola sen sijaan on luonnontieteilijä, joka on joutunut itse pohtimaan elämän synnyn ja kehityksen problematiikkaa.

Professori Leisola on päätynyt siihen, että darvinistiset mekanismit eivät kykene selittämään elämän syntyä ja kehitystä.

Junkkaalan kirjassa on väitteitä, jotka eivät pidä paikkaansa. Hän esimerkiksi toistaa myyttiä litteästä maasta, vaikka jo Wikipedian kuvat osoittavat, että keskiajan ihmiset tiesivät, että maapallo on pyöreä.