perjantai 24. tammikuuta 2014

Uusi tutkimus: protestanttinen lähetystyö synnytti pysyvää hyvinvointia

David Livingstone ei ollut ainoa lähetyslääkäri, joka teki hyvää. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Togon yliopiston kirjastossa kirjoja on vähän, ja ne ovat vanhoja. Naapurimaassa Ghanassa yliopiston kirjakaupat sen sijaan pursuavat uusista kirjoista.

Mistä tämä ero johtuu?

Ranskalaiset kouluttivat vain alusmaidensa eliitin, kun taas Ison-Britannian hallitsemissa maissa protestanttiset lähetyssaarnaajat edistivät kansan lukutaitoa ja sivistystä. Tulokset näkyvät meidän aikanamme.

Sosiologi Robert Woodberry teki kattavan väitöskirjatutkimuksen protestanttisen lähetystyön vaikutuksesta kansan hyvinvointiin ja demokratiaan.

Tulokset olivat yllättäviä. Lähetyssaarnaajat eivät yksinomaan perustaneet sairaaloita, kouluja ja orpokoteja, vaan monet heistä myös puolustivat ihmisoikeuksia ja edistivät demokratiaa.

Betsuanamaassa (nykyisessä Botswanassa) John Mackenzie puolusti afrikkalaisten maanomistusoikeuksia. Belgian Kongossa John ja Alice Harris kampanjoivat saadakseen kidutuksen loppumaan.

Vuonna 2012 American Political Science Review julkaisi Woodberryn tutkimuksen, joka osoitti kiistattomasti, että protestanttiset lähetyssaarnaajat edistivät kansan hyvinvointia monissa maissa.

Lähetystyön taloudellis-poliittiset seuraukset ovat olleet yllättävän pysyviä.

Lähde:

Dilley, Andrea Palpant. 2014. The Surprising Discovery About Those Colonialist, Proselytizing Missionaries. Christianity Today (8.1.).