lauantai 1. helmikuuta 2014

Babylonialaisen Nooan arkin savitaulu otsikoissa

Oikea arkki saattoi näyttää tältä.
Joel Kontinen

Miltei jokaisella kansanryhmällä on oma kertomuksensa suuresta tulvasta, joka tuhosi muinaisen maailman. Kertomuksissa on paikallisia eroja, mutta niiden ydinsanoma on yllättävän samankaltainen.

British Museumin tutkija Irving Finkel uskoo löytäneensä kaikkien vedenpaisumuskertomusten isoäidin. Hän sai brittiläiseltä keräilijältä babylonialaisen savitaulun, joka kertoo vedenpaisumuksesta ja pyöreästä arkista.

Finkelin mukaan älypuhelimen kokoiseen savitauluun kaiverrettu kertomus on tuhat vuotta vanhempi kuin Genesiksen kuvaus Nooasta ja vedenpaisumuksesta. Hän uskoo, että kertomus on peräisin ajalta 1900–1700 eKr.

Kertomuksen sankari on Atra-hasıs, joka kuulee tulevasta tuomiosta ja rakentaa arkin.

Babylonialainen arkki oli pyöreä niin kuin Irakin nykyiset jokiveneet, ja sen läpimitta oli osapuilleen 70 metriä ja laitojen korkeus 6–7 metriä. Nooan arkki oli huomattavasti pidempi, ehkä yli 150 metriä, ja siinä oli kolme kantta.

Finkelin kääntämän savitaulun arkki on huomattavasti merikelpoisempi kuin Gilgamesh-eepoksen kuutionmuotoinen alus, mutta jo alusten mitat viittaavat siihen, että Genesiksen kuvaus on alkuperäinen ja kaikki muut jossain määrin turmeltuneita muunnelmia siitä.

Finkel uskoo, että Genesis kirjoitettiin vasta silloin, kun Israel oli pakkosiirtolaisuudessa Babyloniassa. Jeesus sitä vastoin osoitti evankeliumeissa, että Mooses kirjoitti Genesiksen – ja Mooses eli viitisensataa vuotta ennen pakkosiirtolaisuutta, joten meidän kannattaa mieluummin uskoa evankeliumien kirjoittajia kuin Finkelia.

Lähde:

Finkel, Irving. 2014. Noah's Ark: the facts behind the Flood. The Telegraph 19.1.