tiistai 25. helmikuuta 2014

Vanhustutkija Antti Hervonen satuilee evoluutiosta

Mitä olisi evoluutio ilman apinatarinoita?
Joel Kontinen

Gerontologian emeritusprofessori Antti Hervonen intoutui äskettäin etsimään darvinistista selitystä vanhenemisesta:

Aivot ovat tarinan heikko kohta. Evoluution synkkä sanoma kertoo kertakäyttökehosta, jonka ei alunperinkään [sic] ole ollut tarkoitus pysyä hengissä vanhuuteen saakka. Geneettinen energia tähtää menestykselliseen lisääntymiseen ja voimavarat on jaettu nuoruudelle. Myöhemmin huoltosopimukset sanotaan irti. Rapistuminen alkaa kiihtyä. Korjaaminen käy kalliiksi.

On suorastaan ihme, että aivomme toimivat kohtuullisesti näinkin kauan.”


Tämä on tyypillistä darvinistista satuilua, jolla pyritään selittämään se, mistä ei tiedetä. Evolutionistit pitivät valtaosaa perimästämme roskana vielä muutama vuosi sitten, ja sitä ennen olimme täynnä surkastumia.

Evolutionistit leipoivat sekä roska-DNA:sta että surkastumista uskomattomia tarinoita, joista he sittemmin ovat joutuneet luopumaan. Tarinointi kuitenkin jatkuu.

Professori Hervonen on oikeassa siinä, että evoluution sanoma on synkkä. Mutta onneksi evoluution sanoma ei pidä paikkaansa. Ihmisen vanhenemista ei tarvitse selittää evoluutiolla.

Aivojen vanhenemista voi sitä paitsi hidastaa – joskaan ei täysin estää – terveillä elämäntottumuksilla, esimerkiksi liikkumalla tarpeeksi ja suosimalla Välimeren ruokavaliota. Oliiviöljy, pavut, pähkinät ja kala pitävät myös dementian loitolla pitempään kuin darvinistiset keinot.


Lähde:

Hervonen, Antti. 2014. Vanhuuslääketiede on ongelmissa. Aamulehti 24.2., B14.