maanantai 17. helmikuuta 2014

Haastaako uusi kamelitutkimus Vanhan testamentin luotettavuutta?

Kameleista on Lähi-idässä tullut arkeologinen kiista.Joel Kontinen

Genesis kertoo liki 4 000 vuotta sitten eläneen patriarkka Abrahamin kameleista. Hiljattain Tel Avivin yliopiston arkeologit Erez Ben-Yosef ja Lidar Sapir-Hen kuitenkin väittivät, että kesyjä kameleita alettiin käyttää Israelin alueella vasta tuhat vuotta Abrahamin ajan jälkeen.

Ben-Yosef ja Sapir-Hen tutkivat muinaisten kuparisulattomien lähistöltä löytyneitä luita ja sanovat, että heidän löytönsä osoittaa, että Vanhan testamentin kuvaus ei pidä paikkaansa.

Näyttäisi siltä, että he päättelevät hiukan liian hätäisesti. Muut tutkijat arvelevat, että kameleita käytettiin kuormaeläiminä jo kauan ennen Abrahamin aikaa esimerkiksi Arabian niemimaalla ja Persiassa.

Abraham oli kotoisin Urista, joka sijaitsi nykyisessä Irakissa. Hän asui lähellä seutuja, joissa oli kesyjä kameleita jo paljon aikaisemmin kuin Israelissa.

Lisäksi Abraham oli hyvin varakas heimopäällikkö, jolla oli yli 300 palvelijaa. Hänellä oli varaa hankkia kameleita Mesopotamiasta.

Kuparisulattomien luut osoittavat korkeintaan sen, että kameleita ei käytetty kovin varhain kuormaeläiminä kaivoksilla.

Arkeologia ei tähän mennessä ole kyennyt kumoamaan ainuttakaan Vanhan testamentin historiallista kuvausta. Se on sitä paitsi todentanut 50 VT:n henkilön historiallisuuden.

Lähde:

Wiener, Noah. 2014. Camel Domestication History Challenges Biblical Narrative. Biblical Archaeology Society (7.2.)