lauantai 26. huhtikuuta 2014

Eläinaktivistit vauhdissa: Saako simpanssi haastaa omistajansa oikeuteen?

Eläinaktivistit aikovat seuraavaksi käräjöidä esimerkiksi gorillojen puolesta.Joel Kontinen

Otsikko ei ole vitsi. New York Timesissä oli hiljattain juttu haasteesta, jonka lakimies Steven Wise, eläinaktivisti Natalie Prosin ja joukko muita eläinten oikeuksien puolustajia laati häkkiin teljetyn Tommy-nimisen simpanssin puolesta.

106-sivuisen asiakirjan mukaan simpanssin nykyinen omistaja oli tuottanut Tommylle, entiselle sirkustähdelle, fyysisiä ja henkisiä kärsimyksiä telkeämällä tämän yksin pieneen vetoiseen häkkiin.

Natalie Prosin on Nonhuman Rights Projectin (Nh.R.P.) toimitusjohtaja. Nh.R.P. aikoo tulevina viikkoina käräjöidä myös muiden isojen apinoiden eli bonoboiden, orankien ja gorillojen, ja esimerkiksi delfiinien, elefanttien ja papukaijojen puolesta.

Tämä ei ole mitään uutta. Eläinaktivistit ovat jo vuosikaudet Apinoiden planeetta -kirjasta ja TV-sarjasta lähtien pyrkineet häivyttämään eläinten ja ihmisten välistä kuilua. He ovat tehneet eläimistä mahdollisimman ihmismäisiä – ja ihmisistä mahdollisimman eläimellisiä.

Taustalla kummittelee darvinistinen evoluutio, joka kiistää ihmisen ainutlaatuisuuden.

Ihmisten ja eläinten välinen kuilu käy ilmi jo siinä, että yksikään eläin ei oikeasti kykene haastamaan omistajaansa. Ihmisten täytyy tehdä se niiden puolesta.


Lähde:

Siebert, Charles. 2014. Should a Chimp Be Able to Sue Its Owner? The New York Times (23.4.).