torstai 24. huhtikuuta 2014

Evoluutio jakaa ihmiskunnan kahdeksi alalajiksi, brittiteoreetikko ennustaa

H.G. Wells kirjoitti myös marsilaisten sotakoneista. Kuva Wikipediasta (GNU Free Documentation License, Version 1.2).Joel Kontinen

Romaanissaan Aikakone (The Time Machine) H. G. Wellsin nimettömäksi jäänyt sankari matkustaa aikakoneella vuoteen 802 701. Ihmiskunta on jakaantunut kahdeksi alalajiksi. Ystävälliset eloit viettävät joutilasta elämää maan päällä, kun taas hirviömäiset morlokit asuvat maan alla ja tekevät kaikki raskaat työt, mutta syövät eloita.

Tieteiskirjailija H. G. Wells (1866–1946) oli darvinisti ja sosialisti, jonka pessimistinen käsitys ihmiskunnan tilasta sai hänet epäilemään Darwinin seuraajien suosimaa rodunjalostusta. Vuonna 1895 ilmestyneessä aikamatkafantasiassaan hän saattoi tosin myös kritikoida Ison-Britannian tuolloista luokkayhteiskuntaa.

Aamulehti uutisoi tänään (24.4.) näyttävästi evoluutioteoreetikon Oliver Curryn näkemyksiä: ”Ihmiskunnan evoluutiossa jako kahtia. Ihmiskunta jakautuu seuraavien sadantuhannen vuoden kuluessa kahdeksi eri alalajiksi, ennustaa brittiläinen evoluutioteoreetikko. Tämän H. G. Wellsin Aikakone-romaanista tutun tulevaisuuden vision väittää toteutuvaksi tohtori Oliver Curry London School of Economicsista.”

Aamulehti on hiukan myöhään liikkeellä, koska LifeScience esitteli Curryn näkemyksiä jo vuonna 2009.

Curryn mukaan tuhannessa vuodessa yläluokan jäsenistä tulisi pitkiä, hoikkia ja älykkäitä. Alaluokasta tulisi lyhyitä, tanakoita ja hidasälyisiä.

Evoluutio on sikäli kiinnostava ideologia, että se sallii kaksi täysin vastakkaista näkemystä samaan aikaan, kunhan ne molemmat perustuvat evoluutioon. Esimerkiksi Steve Jones uskoo, että ihmisen evoluutio on loppunut.

H. G. Wells kirjoitti marsilaisten hyökkäyksestä romaanissaan Maailmojen sota (The War of the Worlds, 1898), joten Curryn teesit eivät ole kaikilta osin kovin tieteellisiä.

Lähteet:

Choi, Charles Q. 2009. The Future of Evolution: What Will We Become? Life Science (16.11.).

Timonen, Ilkka, 2014. Ihmiskunnan evoluutiossa jako kahtia. Aamulehti 24.4., A20 – A21.