perjantai 27. kesäkuuta 2014

”Elämälle otollinen” eksoplaneetta saattaa olla kuuma kuin Venus

”Elämälle otollinen” planeetta Gliese 832 c saattaa näyttää tältä. Kuva: PHL @ UPR Arecibo, NASA Hubble, Stellarium.
Joel Kontinen

Tutkijat raportoivat äskettäin löytäneensä planeetan, jolla heidän mielestään voi olla elämää. Gliese 832 c kiertää punaista kääpiötähteä kuudentoista valovuoden päästä meistä.

Gliese 832 c:n löysi Robert A. Wittenmyerin johtama tutkimusryhmä, johon kuului myös Mikko Tuomi Turun yliopistosta.

Monet evoluution kannattajat ovat aina haltioissaan, kun he kuulevat planeetasta, jolla voisi potentiaalisesti olla elämää – edes alkeellista elämää. Se osoittaisi, että maapallo ei ole niin ainutlaatuinen kuin mitä juutalais-kristillisessä traditiossa on ymmärretty.

Gliese 832 c on massaltaan ainakin viisi kertaa Maan kokoinen, ja sen kiertoaika on vain 36 vuorokautta.

Mutta elinkelpoisuuteen tarvitaan paljon muutakin, esimerkiksi nestemäistä vettä, sopiva ilmakehän koostumus sekä iso kuu, jota ilman planeetan valtamerten elämä kuolisi.

Eikä elämä edes tuolloin voi syntyä ilman sen synnyttäjää. Elämä edellyttää älykästä synnyttäjää.

Gliese 832 c saattaa hyvinkin olla kuuma kuin Venus, joka myös sijaitsee elinkelpoisella vyöhykkeellä eli kultakutrivyöhykkeellä. Sen lämpötila riippuu ilmakehän paksuudesta ja koostumuksesta.

Genesis on ylivoimaisesti parhain selitys siitä, miksi me elämme elinkelpoisella planeetalla.

Monet planeettajärjestelmät ovat kummajaisia. Maan kaltaiset planeetat ovat harvinaisuuksia. Suuret kaasuplaneetat kiertävät siellä, missä niiden ei naturalististen/materialististen mallien perusteella pitäisi olla.


Lähde:

Torres, Abel Mendez. 2014. A Nearby Super-Earth with the Right Temperature but Extreme Seasons. Planetary Habitability Laboratory. University of Puerto Rico at Arecibo. (25.6.).