keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Joosuan pitkä päivä ei ole ongelma

John Martin kuvaili Joosuan pitkää päivää näin vuonna 1816. Lähde: Wikipedia.
Joel Kontinen

Nimimerkki Kiinnostunut (Suur Keuruu 12.6.) väitti, että kukaan meistä ei olisi täällä, jos kuvaus Joosuan pitkästä päivästä olisi totta.

Edes maapallon pyörimisen hidastuminen ei todellisuudessa olisi ollut suuri katastrofi. Maapallo liikkuu päiväntasaajalla 1 600 kilometriä tunnissa, mutta jos planeettamme pyöriminen akselinsa ympäri olisi hidastunut, keskipakoisvoima (joka saisi ihmiset sinkoutumaan avaruuteen) olisi vain 1/300:a painovoimasta.

Kaikki pysyisivät visusti paikoillaan, koska ihmisten ja esineiden pitäisi liikkua 40 000 kilometriä tunnissa voidakseen sinkoutua avaruuteen. Ja jos hidastuminen olisi alkanut jo merestä ja ilmakehästä, edes pientä tsunamia ei olisi syntynyt.

Kiinnostunut sortui argumentaatiovirheeseen, josta latinassa käytetään nimitystä non sequitur (’ei seuraa’). Hänen päättelynsä muistuttaa tätä ketjua:

Brasilialaiset pitävät jalkapallosta.
Minä pidän jalkapallosta.
=>Minä olen brasilialainen.

Hän käyttää samanlaista virheellistä logiikkaa argumentoidakseen oman epäraamatullisen näkemyksensä puolesta. Meidän olemassaolomme ei kuitenkaan riipu siitä, mitä uskomme Joosuan kirjasta. Se ei riipu edes siitä, mitä uskomme kaiken alkuperästä.

Nimimerkkikirjoittaja unohti painovoiman.

Monien muiden nykytieteen uranuurtajien tavoin myös painovoiman keksijä Sir Isaac Newton uskoi kirjaimellisesti Raamatun ihmeisiin.


Lähde:

Grigg, Russell. 1997. Joshua’s long day. Did it really happen—and how? Creation 19(3): 35–37.