keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Richard Dawkins: Varokaa satuja – ne voivat olla vahingollisia lapsille

Vaarallista lapsille? Paul Friedrich Meyerheim (1889): Sammakkoprinssi. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Täällä suvisessa Suomessa ateistit kaihtavat suvivirttä. Englannin kanaalin toisella puolella Richard Dawkins puolestaan varoittelee satujen vahingollisuudesta. Ne voivat saada lapsiparat uskomaan, että yliluonnollinen ulottuvuus on totta.

Muuan suomalainen vapaa-ajattelija sanoi, että Raamattu ei sovi lapsille. Nyt kiellettyjen kirjojen luettelo kasvaa kasvamistaan. Grimmin satujen lisäksi ateistit halunnevat laittaa siihen ainakin C.S. Lewisin Narniat, J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta ja J. K. Rowlingin Harry Potterit.

Niissä kaikissa on ripaus yliluonnollista ja aineksia Raamatusta tutusta hyvän ja pahan välisestä kamppailusta.

Vanha ystävämme Dawkins ei ole järin johdonmukainen. Hän uskoo, että 400 miljoonaa vuotta sitten esi-isämme olivat kaloja ja sen jälkeen heistä tuli sammakkoja. Yhä useammat tiedemiehet ovat viime vuosina ilmaisseet epäilevänsä uusdarvinismit mekanismeja. Ne eivät pysty muuttamaan sammakkoa prinssiksi.

Luomisuskon uranuurtajiin kuulunut biokemian tohtori Duane Gish sanoi, että jos sammakko muuttuu prinssiksi hetkessä, se on satua, mutta jos sammakko muuttuu prinssiksi 300 miljoonassa vuodessa, se on tiedettä.

Uudet löydöt ovat nakertaneet darvinismin uskottavuutta tieteenä.

Don Richard, 73, jaksaa yhä pulikoida vastavirtaan, vaikka evoluution parasta ennen päivä on mennyt jo ajat sitten ja uusdarvinismi on jäänyt lähinnä vihaisten vanhojen miesten harrastukseksi.

Dawkins ilmoitti myöhemmin, että lehdistö on lainannut hänen ajatustaan väärin. Hän sanoi joka tapauksessa edelleenkin pitävänsä kiinni siitä, että yliluonnollisen painottaminen on turmiollista.

Lähde:

Knapton, Sarah. 2014. Reading fairy stories to children is harmful, says Richard Dawkins. The Telegraph (4.6.).