keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Luonnon häkellyttävä symmetria: kultainen leikkaus kaikkialla universumissa

Kuva: Steve Swayne, Flickr (Creative Commons Attribution 2.0 Generic license). Tulkitsemme Parthenonin kauniiksi, koska siinä on käytetty meille luonnosta tuttua matematiikkaa.
Joel Kontinen

1,618 on hyvin tärkeä luku universumissa. Se kuvaa kultaista leikkausta. Jos jaamme janan kahteen osaan siten, että lyhyemmän osan suhde pidempään osaan on sama kuin pidemmän osan suhde koko janaan, saamme tämän luvun. Sitä kuvaillaan kreikan kielen symbolilla Φ (fii).

Kultaista leikkausta on hyödynnetty esimerkiksi rakennustaiteessa. Tulkitsemme Parthenonin kauniiksi, koska siinä on käytetty meille luonnosta tuttua matematiikkaa.

Kultainen leikkaus liittyy läheisesti Fibonnaccin lukujonoon, joka ilmenee vaikkapa auringonkukassa.

Eteläafrikkalaiset professorit Jan Boeyens ja Francis Thackeray uskovat, että kultainen leikkaus esiintyy miltei kaikkialla universumissa. He näkevät sen galaksissa, aurinkokuntamme planeettojen etäisyyksissä, kudun sarvien muodossa, elefanttien syöksyhampaiden kaarevuudessa, helmiveneiden ja ammoniittien kuoren muodossa, DNA:n rakenteessa ja alkuaineiden jaksollisessa järjestelmässä.

Kaikki tämä puhuu paitsi älykkäästä myös hyvin taiteellisesta suunnittelusta. "Kaiken hän on tehnyt kauniisti aikanansa", totesi Saarnaaja muinoin.

Lähde:

Boeyens, Jan ja Francis Thackeray. 2014. Number theory and the unity of science.