tiistai 23. joulukuuta 2014

Tuomioistuin: oranki on ”ei-inhimillinen persoona”


Oikeuden päätös koettaa leipoa apinasta henkilön. Kuva Wikipediasta (Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported).Joel Kontinen

Eläinoikeuksien puolustajat ovat pitkään kamppailleet häivyttääkseen eläinten ja ihmisten välisen rajan. He ovat pyrkineet määrittelemään etenkin isot apinat henkilöiksi tai ”ei-inhimillisiksi persooniksi”.

Yleensä tuomioistuimet eivät ole suostuneet käsittelemään heidän vaatimuksiaan. Vuonna 2007 aktivistit koettivat Itävallassa tehdä Matthew Hiasl Pan -nimisestä simpanssista juridisen henkilön, mutta tuomioistuin heitti heidän oikeusjuttunsa ulos.

Seuraavana vuonna aktivistit onnistuivat saamaan apinoille rajoitetut ihmisoikeudet Espanjassa.

Etiikan professori Thomas White haluaisi tehdä delfiineistä persoonia, mutta ei ole toistaiseksi onnistunut siinä. Peter Singer on puolestaan kampanjoinut vangitun simpanssin puolesta. Hänkään ei ole saanut tuomaria vakuuttumaan siitä, että apina on persoona.

Nyt argentiinalainen tuomioistuin on päättänyt, että Buenos Airesin eläintarhan oranki on ”ei-inhimillinen persoona”. Eläintarha joutunee vapauttamaan 29-vuotiaaan Sandraksi kutsutun orangutanin, ellei valitus tuota tulosta.

Evolutionistit eivät halua myöntää, että ihmisten ja eläinten välillä on kuilu, jonka yli ei edes oranki pysty loikkaamaan, vaikka liaani olisi yhtä pitkä kuin Tarzan-filmeissä.


Lähde:

Lough, Richard. 2014. Captive orangutan has human right to freedom, Argentine court rules. Reuters (21.12.).