keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Bhopal: 30 vuotta mutaatioita ei ole edistänyt evoluutiota


Intialaiset eivät ole unohtaneet Bhopalia. Kuva: Luca Frediani, Wikipedia.

Joel Kontinen


Tänään 3.12. tuli kuluneeksi 30 vuotta Bhopalin katastrofista. Tuolloin Union Carbide Corporationin tehtaasta karkasi osapuilleen 42 000 tonnia metyyli-isosyanaattia ja muita kaasuja.

Viranomaiset ilmoittivat, että 5 200 ihmistä kuoli myrkkykaasuihin, mutta todellinen luku saattaa olla jopa kuusinkertainen. Lisäksi kymmenet tuhannet loukkaantuivat. Monille jäi pysyviä vaurioita.

Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden ja banaanikärpäsille tehtyjen kokeiden tavoin myös Bhopal oli evoluution laboratorio, joka osoitti, miten pahaa jälkeä mutaatiot saavat aikaan jälkipolvissa.

Ilman mutaatioita ei olisi evoluutiota, ja koska eliöt muuttuvat, niin joidenkin virheiden on oltava hyödyllisiä – ja siis edistettävä evoluutiota. Näin darvinisti uskoo.

Mutaatiot, evoluution mahtavat virheet, eivät tuota fiktion tuntemia yli-inhimillisiä mutantteja vaan pikemminkin hyvin sairaita ja epämuodostuneita yksilöitä.

Miltei kaikki mutaatiot ovat vahingollisia, mutta evolutionisti toivoo, että aina välillä mutaatio saisi aikaan jotain hyödyllistä.

Luonnonvalinta ei voi hyödyntää vahingollisia mutaatioita, vaan se pyrkii karsimaan ne perimästä.

Moni evolutionisti uskoo, että kehitys johtaa aina vain parempaan. Geneetikko, Cornellin yliopiston emeritusprofessori John Sanford sen sijaan sanoo, että ihmiskunta rappeutuu vauhdilla (siis myös ilman Bhopolia ja Fukushimaa).

Evoluution sijasta voisimme siis puhua devoluutiosta eli rappeutumisesta.

Eedenissä kaikki oli sangen hyvää, mutta sitten ihminen valitsi oman tiensä, joka johti yhä kauemmaksi Jumalasta.


Lähde:

Heikkilä, Pia. 2014. ”Ilmastonmuutos on kuin miljoona Bhopalia.” Aamulehti 2.12., A16–17.