maanantai 26. tammikuuta 2015

”Kreationistit höynäyttävät monia”, paleontologi Mikael Fortelius väittää


Fossiilit puhuvat kuolemasta, joka on synnin seuraus. (Tämä tosin lienee rekonstruktio.) Paleontologi Mikael Fortelius puolestaan puhui höpöjä äskettäisessä Essee-lehden haastattelussa.
Joel Kontinen

Kreationistit ovat onnistuneet höynäyttämään monia kristittyjä luulemaan, että kristinopin ja evoluutioteorian välillä olisi jonkinlainen ristiriita, ettei hyvä kristitty mukamas voi hyväksyä evoluutioteoriaa”, Helsingin yliopiston evoluutiopaleontologian professori Mikael Fortelius sanoo ESSE-lehden eli Espoon seurakuntasanomien haastattelussa.

Fortelius kiistää, että älykkään suunnittelun (Intelligent Design eli ID:n) puolustajat olisivat osoittaneet, että evoluutioteoria on väärässä. Samalla hän tulee sanoneeksi, että ID ”on yksi kreationismin muoto, ja kreationismi on mahdollinen vain, jos sulkee silmänsä luonnontieteeltä.”

Tämä alkaa kuulostaa kovin tutulta. Teistisen evoluution äänekkäät puolustajat, etenkin Mikko Louhivuori ja Eero Junkkaala, ovat väittäneet tällaista jo kauan ennen näitä päiviä.

Myös Forteliuksen väite on vedetty hatusta. Evolutionisteilla on pinttynyt tapa leimata kaikki darvinismin epäilijät kreationisteiksi.

Retoriikka ei siitä huolimatta tee luuloa todeksi. ID ja luomisusko eroavat monin tavoin toisistaan.

Toisin kuin evoluutio, ID perustuu luonnossa havaittuihin todisteisiin.

Monet huipputiedemiehet pitävät Genesistä eli 1. Mooseksen kirjaa luotettava kuvauksena luomisesta. He eivät suinkaan ”sulje silmiään luonnontieteeltä”. Monet, kuten esimerkiksi emeritusprofessori Matti Leisola, ovat arvostettuja tutkijoita. Jokainen Creation-lehden numero esittelee Raamattuun uskovan luonnontieteilijän.

He eivät hylkää luonnontieteitä, mutta ovat huomanneet, että darvinistinen evoluutio ei selitä lajien syntyä, kehitystä eikä monimuotoisuutta.

Professori Forteliuksen kannattaisi muistaa, että tieteen suuret pioneerit olivat kreationisteja. Ilman heidän uskoaan nykytiede ei olisi edes syntynyt.

Raamattuun uskovien tieteen pioneerien luettelo on liki uuvuttavan pitkä. Tässä muutama tunnettu nimi:

· Joseph Lister
· Johannes Kepler
· Robert Boyle
· John Ambrose Fleming
· James Clerk Maxwell
· Michael Faraday
· Sir William Hershel
· Blaise Pascal
· Louis Agassiz
· Sir Isaac Newton
· Louis Pasteur

Toisin kuin Fortelius sanoo, kristitty voi toki uskoa evoluutioon. Mutta niin tehdessään hän on epäjohdonmukainen, koska evoluutiossa synnin seuraukset (kuolema ja kärsimys, orjantappurat ja ohdakkeet) tulevat ennen syntiä.

Jeesus itse sanoi, että Jumala loi ihmisen luomakunnan alussa eikä vasta 13,8 miljardia vuotta alun jälkeen.

Meillä ei ole mitään rehellistä, älyllistä, tieteellistä tai teologista syytä epäillä Hänen sanojaan.


Lähde:

Kylätasku, Taneli. 2015. Väitellään: Kreationistit höynäyttävät monia, Mikael Fortelius! Esse (15.1.).