perjantai 30. tammikuuta 2015

”Uskontojen väkivaltaisuus on suuri harha”, Aamulehti kertoo


Puhemies Mao tapatti muutamassa vuosikymmenessä enemmän ihmisiä kuin kaikkien uskontojen edustajat yhteensä koko maailmanhistorian aikana. Zhang Zhenshin maalaama muotokuva. Lähde: Wikipedia.
Joel Kontinen

Aamulehti julkaisi äskettäin pitkähkön jutun uskonnoista ja niiden oletetusta väkivaltaisuudesta. Josif Stalinin, Mao Zedongin ja Adolf Hitlerin kuvat koristivat artikkelia.

Maailmanhistoria osoittaa, että sotia sytyttää nationalismi eikä uskonto. 1900-luvun suurimmat massamurhaajat, Hitler, Stalin ja Mao, olivat enemmän tai vähemmän ateisteja. Islamia perusteena käyttävä väkivalta on kuitenkin lisääntynyt.

Näin Teemu Järventien juttu alkaa. Hitler tosin saattoi ammentaa ideologiansa myös okkultismista, teosofiasta, muinaisista saksalaisuskonnoista ja evoluutiosta, joten hän ei ehkä ollut niin pesunkestävä ateisti kuin Stalin ja Mao.

On joka tapauksessa kiistämätöntä, että darvinistinen evoluutio on ollut tappavin ideologia, minkä ihminen on koskaan keksinyt.

Uskonnot eroavat toisistaan varsin suuresti. Evankeliumeissa Jeesus varoittaa seuraajiaan tarttumasta miekkaan: ”Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan kaatuu” (Matt. 26:52). Muhammed taas sanoo: ”Kun rauhoitetut kuukaudet ovat kuluneet, tappakaa uskottomat missä heitä tapaattekin, vangitkaa ja saartakaa heidät ja väijykää heitä kaikkialla.” (Suura 9:5).

Ehkä juuri tästä syystä esimerkiksi Richard Dawkins ei ole tohtinut ärsyttää muslimeja siinä määrin kuin kristittyjä ja juutalaisia.

Jaakko Hämeen-Anttilan Koraanin suomennos on tosin muuttanut tappamisen taistelemiseksi, mutta puhdasoppiset muslimit eivät hyväksyisi tällaisia muutoksia.

Kristinusko on täysin ainutlaatuinen uskonto. Sen keskushenkilö on Rauhan Ruhtinas, joka palveli opetuslapsiaan ja osoitti omalla esimerkillään ja opetuksellaan, mitä hyvä elämä ja lähimmäisen rakastaminen tarkoittavat. Jeesus tuli maailmaan etsimään pahasti eksynyttä ihmiskuntaa ja sovittamaan ihmiskunnan synnin, nostamaan sen siitä ahdingosta, johon Aadamin ja Eevan lankeemus oli sen vienyt.

Mutta Hän ei jäänyt hautaan vaan nousi ylös. Ja sen tähden mekin saamme elää.


Lähde:

Järventie, Teemu. 2015. Uskontojen väkivaltaisuus on harha. Aamulehti 25.1., A18–19.