lauantai 24. tammikuuta 2015

Tuore kirja käy Ernst Haeckelin sikiökuvien kimppuun


Hiljattain ilmestynyt kirja luonnehtii Ernst Haeckelin sikiökuvia huijaukseksi.
Joel Kontinen

Evoluution suosio ei ole koskaan perustunut tieteellisiin näyttöihin vaan pikemminkin sen kannattajien retoriikkaan ja propagandaan. Meidän ei siis pidä hämmästyä, jos suuri osa tieteen tunnetuimmista huijauksista liittyy tavalla tai toisella evoluutioon.

Kun National Geographic julkaisi vuonna 2009 aprillinpäivän kunniaksi kuvia neljästä tunnetuimmasta tieteen huijauksesta, kolme niistä liittyi kehitysoppiin – eikä NS edes maininnut Nebraskan ihmistä.

Vain usko evoluutioon saattoi tuoda meille esimerkiksi Nebraskan ihmisen, Piltdownin ihmisen ja Archaeoraptorin.

National Geographic mainosti Kiinasta löytynyttä Archaeoraptoria siivekkäänä T. rexinä, kunnes kävi ilmi, että joku kiinalainen viljelijä oli keksinyt, että lentävien dinosaurusten fossiilit olivat niin tuottoisa bisnes, että dinosaurusten ja lintujen vanhoja luita kannatti liimailla yhteen.

Hän ei suinkaan ollut ensimmäinen väärentäjä. Huijareista röyhkein oli saksalainen eläintieteilijä Ernst Haeckel (1834–1919), joka levitti evoluution ilosanomaa Saksassa vähintään yhtä innokkaasti kuin Darwinin buldoggina tunnettu Thomas Huxley Englannissa.

Haeckel keksi mielikuvitusolentoja evoluution tueksi. Parhaiten hänet tunnetaan sikiökuvista, joiden tarkoitus oli osoittaa, että eri lajit näyttävät samassa kehitysasteessa liki identtisiltä.

Evolutionistin mielestä tämä osoittaisi, että lajit ovat kehittyneet samasta esi-isästä.

Osa Haeckelin aikalaisista epäili hänen sikiökuviaan. Jo vuonna 1874 professori Wilhelm His totesi piirrosten olevan väärennöksiä.

Vuonna 1997 Michael K. Richardson kollegoineen julkaisi Anatomy and Embryology-lehdessä kuvia siitä, miltä eri lajien sikiöt oikeasti näyttävät. Ne erosivat jyrkästi Haeckelin piirtämistä kuvista.

Tästä huolimatta Richard Dawkins käytti näitä kuvia ohjelmassaan vielä vuonna 2009.

Matthew Cobb arvioi hiljattain tieteenhistorioitsija Nick Hopwoodin kirjaa Haeckel's Embryos: Images, Evolution, and Fraud (University of Chicago Press, 2014) New Scientistissa.

Cobb myöntää, että väärennökset ovat perin pohjin virheellisiä ja siksi kiusallisia. Hän yrittää silti pitää kiinni uskostaan siihen, että eri lajit kehittyvät pääpiirteittään samalla tavalla.

Darvinistisen evoluution kanssa sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä.


Lähde:

Cobb, Matthew. 2015. How fudged embryo illustrations led to drawn-out lies. New Scientist 3004 (20.1.).